fbpx

BANOŽIĆ PRIZNAO PROMAŠAJ: Jedno vrijeme hrvatsko nebo čuvat će Italija i Mađarska

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je nabavu vojnih zrakoplova Rafalea.

Upitan u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” kada će prvi polovni francuski borbeni zrakoplovi biti isporučeni i od kada će čuvati hrvatski zračni prostor, Banožić je rekao da će se prvi Rafalei pojaviti u 2024. godini.

“Računamo da će infrastruktura biti gotova do kraja prvoga kvartala, iza toga dolaze prvi Rafalei i oni će imati svoju dinamiku isporuke. Mislim da posljednji dolaze u prvom kvartalu 2025. godine”, rekao je ministar.

Naveo je da se piloti i tehničari obučavaju u zrakoplovnim bazama u Francuskoj. “Na taj način do 90 ljudi ćemo izgraditi”, dodao je.

Rekao je da će, s obzirom na prijelaz s MiG-ova na Rafale te činjenicu da su piloti i tehničari na obuci, “jedan kratki period” hrvatsko nebo biti pokriveno u suradnji s partnerskim zemljama.

“U tom periodu moramo biti pokriveni, odnosno ići će se u suradnju s našim partnerskim zemljama. U ovom slučaju to su Italija i Mađarska, koje su nam ovdje najbliže. I naravno da se to događa sve u suradnji sa zapovjednikom na NATO-razini i na taj način upoznati smo svi što radimo kao NATO-članica, odnosno, hrvatsko nebo bit će pokriveno”, naveo je Banožić.

“Riječ je o stanju pripravnosti koje RH u ovom trenutku ne košta ništa”, rekao je.

Nije htio precizirati koliko će točno to razdoblje trajati, prenosi N1.