fbpx

BOTIĆ: Nisam željela sudjelovati u toj HDZ farsi i odustajem od Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice

Gradska vijećnica AM, Marjana Botić izrazila je svoje ogorčenje ishodom proračunske sjednice Gradskog vijeća. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti.


“Kao gradska vijećnica jučer sam se našla u nemogućoj situaciji da bi trebala glasati za proračun koji je zakonito usvojen u 12. mjesecu prethodne godine.

Zbog toga uopće nisam željela sudjelovati u glasovanju o novom proračunu. Ponovno glasovanje smatram protuzakonitom jer dvostruko donošenje tako važnog financijskog dokumenta nigdje u Hrvatskoj još nije zabilježen i predstavlja novi presedan, pored onog presedanskog blokiranja proračuna u siječnju.

Nakon pet mjeseci samovoljne blokade proračuna kakva ne postoji u zakonima RH, HDZ se jučer u gradskom vijeću Grada Zadra uspio izvući od odgovornosti što su proračunske korisnike pet mjeseci zakidali za sredstva i blokirali projekte.

Također je nova većina pokazala poslušnost HDZ u jer kad su već ponovo glasovali za novi proračun, mogli su jednako tako ponovo glasovati i za prema mišljenju (HDZ ovog) ministarstva financija sa zakonitim računovodstvenim pozicijama usklađene amandmane AM, pa bar i njih kao i svoje, ponovo usvojiti sa proračunom.

Tako da u jučerašnjem glasovanju nisam bila ni suzdržana, ni protiv, posebno ne za, nego jednostavno nisam željela sudjelovati u toj HDZ ovoj farsi.

Dapače, uputiti ću predstavku Visokom upravnom sudu u vezi ponovnog glasovanja o proračunu za 2023. koji je evidentno drugačiji od onog usvojenog u prosincu.

Unatoč tome što se HDZ uspio amnestirati od odgovornosti uvjerivši većinu vijećnika da glasuju za novi proračun, svejedno moramo dobiti pravorijek Visokog upravnog suda o tome je li zbog niti 5 % eventualno pogrešnih računovodstvenih pozicija i to ne svih amandmana nego samo dijela, dozvoljeno gradonačelniku blokirati proračun na način koji ne postoji u zakonima?

To je važno za budućnost pravne države i ovlasti gradonačelnika i vijeća, jer presedani su zapravo lijepa riječ za bezakonje koje ne želim za svoju djecu i na koje nikad neću pristati. Evidentno je naime da HDZ neće više imati tolikih prednosti na budućim izborima pa je pravorijek Visokog upravnog suda (i pored toga što taj sud HDZ ov gradonačelnik Dukić koristi kao pijuna u ovome što je očito za njega bila igra za gradsko vijeće) važnije nego ikad.

U igri za gradsko vijeće međutim HDZ je iskustvom pobijedio neiskustvo, tako da se oformila nova većina.

Kao vijećnica Akcije mladih sa novom većinom koja je zajedno glasala za novi proračun, ne želim imati išta, tako da povlačim i svoju kandidaturu za mjesto u upravnom vijeću Znanstvene knjižnice Zadar.

Sa onima koji se dogovaraju sa HDZ om i smatraju da će oni izvršiti obećano, smatram kako ne bi mogla provesti promjene zbog kojih sam se kandidirala”