fbpx

DORH pokrenuo istragu protiv šefa HEP-a zbog gradnje privatne vile na Hvaru

DORH i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provjeravaju poslove HEP-a i gradnju direktora Frane Barbarića

Prvim čovjekom HEP-a Franom Barbarićem od ponedjeljka se bavi i Državno odvjetništvo, piše Dnevnik.hr, a prenosi Jutarnji.

“Zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona na Hvaru ističem da sam provjerom utvrdila da je povodom medijskih obavijesti Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nalogom odredilo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, Policijskoj postaji Hvar, provođenje izvida radi pravilnog i potpunog utvrđenja činjeničnog stanja”, priopćili su iz DORH-a.

Od splitskog ureda za inspekcijske poslove ministarstva graditeljstva zatražili su žurno postupanje. Istodobno, počeo je postupak i pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

“Danas je povjerenstvo otvorilo predmet protiv obveznika Frane Barbarića vezano za okolnosti iz medija izgradnje privatne nekretnine na otoku Hvaru”, potvrdila je Mia Jurinić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo će tražiti i češljati svu dokumentaciju. Ako utvrde da su ispunjene pretpostavke – kreće se u drugu fazu: očitovanje samog Barbarića te donošenje odluke na javnoj sjednici. Fokus im je i biznis s tvrtkom FJORD.

Tražit će onu dokumentaciju koja bi mogla upirati u moguće kršenje Zakona o sprječavanja sukoba interesa. U konkretnom slučaju to bi bio eventualan poslovni odnos obveznika s poslovnim subjektom koji je kooperant HEP-a.

Dozvola za legalizaciju Barbarićeve kuće izdana je prije osam godina. Ali, nakon što je odlučio sve preurediti, sada potvrđuju i iz Županijskog ureda za prostorno uređenje, Barbarićevi radovi, za koje tvrdi da su rekonstrukcija, obavljaju se bez dozvole.

Iz županijskog odjela ističu: “U navedenom rješenju o legalizaciji je razvidno da se radi o zgradi visine prizemlje i kat s kosim krovom. Nakon ovog Rješenja nismo zaprimili nikakav zahtjev za dozvolu niti prijavu početka građenja za bilo koje radove. Ako su nakon legalizacije građeni novi objekti ili je rekonstruiran postojeći, oni nemaju odobrenje za građenje.”

U županiji tvrde da se prema prostornom planu grada Hvara ozakonjena zgrada nalazi dijelom na području šume, a dijelom izvan građevinskog područja na kojem nije zabranjeno ozakonjenje.

Dnevnik Nove TV doznaje i da je na razgovor u USKOK pozvan i čovjek koji je prijavio nepravilnosti u radu hvarske podružnice HEP-a, a Barbarić se još nije oglasio.

Kako doznaje Dnevnik.hr, na stol USKOK-a stigla je i kaznena prijava. Podnesena je zbog udruživanja za počinjenje više kaznenih djela na štetu HEP-a i pribavljanje koristi raznim osobama. U USKOK je pozvan bivši šef HEP-a Hvar. Njegova suspenzija s objašnjenjem nepravilnosti u radu i prometnog Prekršaja koincidira s traženjem provjera nepravilnosti u HEP-u, piše Dnevnik.hr, a prenosi Jutarnji.