fbpx

HNB NEHOTIČNO OTKRIO Hrvati i dalje masovno iseljavaju, uplate iz inozemstva srušile rekorde

Velik rast osobnih doznaka iz inozemstva zabilježen je u prošloj godini. Naime, prema podacima HNB-a na račune Hrvata iz inozemstva uplaćeno je čak 5 milijardi i 125 milijuna eura. U odnosu na prethodnu godinu to je rast od čak 20 posto i iznosi vrlo visokih 6,7 posto u nacionalnom BDP-u. 

“Kao dio mogućeg objašnjenja nameće se i pretpostavka da su domaći radnici na privremenom radu u inozemstvu, zbog izrazitih manjkova kvalificirane radne snage na tržištu rada, ugovorili primjetno povoljnije financijske uvjete rada negoli proteklih godina”, poručuju iz HNB-a.

Profesor Drago Jakovčević međutim objašnjava da je glavni razlog tolikom rastu osobnih doznaka iz inozemstva daljnje iseljavanje.

“Vrlo značajan iznos. Tko zna što bi bilo da mi nemamo tako brojno iseljeništvo. Kao što vi znate, to svi znaju i nije tajna da je iz Hrvatske iselilo u proteklih 10 godina preko 400 tisuća mladih, obrazovanih, kvalificiranih ljudi. Oni su financijski moćni i pomažu svoje obitelji, roditelje, braću, sestre, rodbinu itd”., kaže.

Nije tajna da je Hrvatska po visini plaća pri dnu u Europskoj uniji. A sada, ulaskom u Schengen, migracije radnika unutar tog prostora postaju lakše i brže nego ikad prije.