fbpx

IZVOR BLIZAK MOL-u: “Škugor je imao četiri tajna računa u Mađarskoj”

Istraga u vezi pljačke Inina plina teške čak milijardu kuna sve je bliže Mađarskoj, ali USKOK odbija otkriti hoće li tražiti da se ispita šef MOL-a

Nacional je od visokih poslovnih izvora bliskih vrhu MOL-a doznao da je Damir Škugor, glavni protagonist megaafere s pljačkom plina iz Ine, u Mađarskoj imao otvorena čak četiri tajna računa. Ta informacija za sada nije službeno potvrđena i nije poznato ni raspolažu li njom uopće istražitelji USKOK-a. No ta informacija, ako je točna, baca još jednu dodatnu sumnju na to da je s tom ogromnom aferom povezan i vrh MOL-a, bez čijeg se znanja pljačka toliko ogromnih razmjera, u visini čak milijardu kuna, nije mogla odvijati.

To također baca i dodatno svjetlo na izjavu predsjednika i izvršnog direktora mađarskog MOL-a Zsolta Hernádija, koji je u nedavnom intervjuu RTL-u, koji se može tumačiti i kao pokušaj pritiska na Vladu i DORH, sugerirao da bi DORH i USKOK trebali ispitati ugovorne partnere s kojima je Damir Škugor sklapao ugovore. Tom je izjavom, osim vršenja pritiska na Vladu i DORH, Hernádi moguće želio skrenuti pažnju s MOL-a i preusmjeriti je prema akterima iz Hrvatske.

Nacional je još u prošlom broju objavio izjave visokog pravosudnog izvora bliskog vrhu USKOK-a koji je rekao da bi zbog te izjave USKOK trebao ispitati šefa MOL-a, to jest da bi DORH trebao poslati zamolnicu da ga se ispita u Mađarskoj, budući da je Hernádi u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera te je za njim raspisan europski uhidbeni nalog, a Mađarska ga štiti od izručenja. Međutim, to ne znači da se on ne bi mogao ispitati u Mađarskoj. Nacional je nakon toga poslao službeni upit USKOK-u, no oni nisu ni potvrdili ni demantirali da će službeno zatražiti da se Hernádi ispita.

„Na pitanja vezana uz dinamiku postupanja tijekom istrage nismo u mogućnosti odgovoriti jer je istraga, sukladno zakonskim odredbama, nejavna. O daljnjem postupanju u predmetnom slučaju javnost će, po dovršetku istrage, biti pravodobno obaviještena“, odgovorio je Sergej Abramov, glasnogovornik USKOK-a.