fbpx

MILANOVIĆ O MASAKRU U BEOGRADU: Ako se psihoza rasplamsa, djeca bogatih će ići u škole s bodljikavom žicom

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju sajma „Modular Homes Expo“. Nakon obilaska izložbe montažnih i modularnih kuća, dao je izjavu za medije.

Kako je moguće da tri godine nakon potresa Banovina nije dobila niti jednu modularnu kuću, pitali su novinari Milanovića. Predsjednik je kratko odgovorio: “To morate pitati Vladu”.

Suci su najavili da od ponedjeljka idu u štrajk. Milanović je kazao kako suci poput svih ostalih uspoređuju svoje plaće s drugima.

– Zaključili su da je to nepovoljno za njih i idu u štrajk. Nemam problem s tim, ali imam problem da dva tri suca, od njih recimo 1700, divljaju u medijima i onda nakon toga pišu presude. Znate na koga mislim. Suci nisu političari. Imaju ogromnu moć. Ogromna većina taj posao radi odgovorno sa sviješću koliki je pritisak i kolika su očekivanja, ali znate da uvijek ima kukolja.

Milanović se nada kako štrajk neće dugo trajati.

– Suci gledaju oko sebe i vide kako se drugi uspijevaju izboriti, a kada se država vodi parcijalno, uvijek će negdje voda puštati. Jako je važno da se ljudi osjećaju ravnopravno i da su vrednovani na isti ili sličan način kao oni s kojima se mogu uspoređivati, istaknuo je.

‘Netko ga je sprijateljio s oružjem, to nije naučio s televizije’

Osvrnuo se i na tragediju u Beogradu.

– U slučaju da ta psihoza krene i da se rasplamsa, imat ćemo raslojavanje kakvo u Hrvatskoj nismo imali desetljećima. Oni koji si to mogu priuštiti, gradit će škole za svoju djecu ili će ih slati u škole koje će imati dva metra bodljikave žice i rovove, zbog zaštite od ovakvih katastrofa koje prijete izvana, a oni koji ne mogu onda će slati djecu u javne škole u kojima će kvaliteta biti na razini onih u SAD-u, gdje živiš – takva ti je škola. Hrvatska je u tom smislu bila jedna uspješna priča. U Hrvatskoj ne samo da je bila sigurnost, nadam se da je i dalje, već je bilo praktički svejedno gdje živiš, rekao je Milanović.

Rekao je kako se radi o katastrofi te da je izrazio svoju sućut predsjedniku Vučiću.

– Momak je očito imao plan. Netko ga je sprijateljio s oružjem, naučio kako da rješava stvari. Izgleda da je imao visoku stopu uspješnosti u eliminaciji ljudskih života. To se uči, to nije naučio s televizije, naglasio je.

‘Takve stvari se ne rade bez političkih motiva’

Komentirajući najavu poreznog rasterećenja i rasta plaća, Milanović je rekao da se takve stvari nikada ne rade bez političkih motiva.

– Drago mi je da više ne koristite izraz reforma jer ovo to nije, ovo je prčkanje po poreznim stopama, kazao je.

– Oni koji imaju velike plaće ili veliku imovinu, na neki način to legalno skrivaju jer ih ne zahvaćaju porezne škare. Ovo s ukidanjem prireza, to se tako ne radi. Ne možete lokalnoj samoupravi na takav način izbiti prihod, dovesti je u nelagodnu poziciju da se mora pravdati pred biračima, pred građanima Zagreba, Rijeke i Splita, najvećih gradova u kojima HDZ nije na vlasti, i ne možete mi reći da je to slučajno. To su jeftini štosevi, poručio je.

Milanović je rekao kako opet država svojom političkom voljom iz Zagreba odlučuje koliko će kome dati.

– I onda se na kraju kad to ukineš, država – politička kasta na vlasti, pojavi kao donator velika srca. Dakle, mi brkamo stvarnu, organsku decentralizaciju s administrativnom u kojoj država odlučuje o svemu pa onda to poravnava. Nije realno da država bude skroz decentralizirana jer će se onda raspasti. Mora postojati uzde u Zagrebu. Međutim, on ne može odlučivati o svemu i dovoditi jedinice lokalne samouprave u poziciju da praktički ne znaju što će biti sutra, a nema razloga za to, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako se sve kalibrira prema sljedećem izbornom ciklusu.

– Ovo je krivi način. Tko si ti da odlučuješ što je previše novaca lokalnoj samoupravi?, upitao je predsjednik, piše HRT.