fbpx

MUP: Primili smo ozbiljnu prijetnju upućenu premijeru i članovima vlade

Mup se oglasio o prijetnjama zbog kojih su danas duge cijevi oko Markovog trga. Prijetnje predsjedniku vlade Plenkoviću i ministrima upućene su telefonski. “Policijska uprava zagrebačka je danas, 12. svibnja u jutarnjim satima zaprimila dojavu nepoznate osobe koja je u svojoj izjavi izrazila prijetnje prema predsjedniku Vlade RH te članovima Vlade, piše Index.

S obzirom na zaprimljenu dojavu, odnosno ozbiljnost izrečenih prijetnji, na Markov trg su upućene i raspoređene dodatne policijske snage.

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te identificiranja osobe koja je uputila prijetnje”, izvijestili su iz policije.

Na Markovu trgu dva interventna policajca s dugim cijevima

Na Markovu trgu, pred Banskim dvorima, bila su dva policijska vozila sa službenim oznakama MUP-a. Tu je bilo i više pripadnika temeljne policije te dva pripadnika interventne policije s dugim cijevima.

Netko je nazvao policiju i prijetio Plenkoviću

Podsjetimo, glasnogovornik vlade ranije je potvrdio da je policija zaprimila dojavu o prijetnji.

“Danas ujutro policija je zaprimila dojavu o prijetnji ubojstvom premijera i članova vlade RH. Slijedom toga u vladu je upućen interventni tim te je policijsko postupanje u tijeku”, izjavio je Milić Hini. Prema neslužbenim informacijama, prijetnja je upućena telefonom.

Komentirajući izvješće SOA-e za prošlu godinu, premijer Andrej Plenković je u Dubrovniku rekao da državne institucije konstantno djeluju kako bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti i naveo da prijetnje postoje te je zbog jedne policija i danas u Banskim dvorima.

SOA u danas objavljenom izvješću za prošlu godinu između ostalog navodi da je “detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka”.

Upitan za komentar izvješća, Plenković je rekao kako su postojale “dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka”.

Plenković: Prije tri godine sam ja bio cilj

“Imali ste teroristički napad (Danijela) Bezuka prije sad već tri godine na Banske dvore, ne nužno da rani policajca Oskara Fiurija, nego da izvrši teroristički akt prema vladi tj. prema predsjedniku vlade, prema meni. Tu nema nikakvih dilema”, dodao je.

“Imali smo sreću da nije uspio u svojoj nakani. Međutim, takve prijetnje postoje i danas, evo i sad je jedna prijetnja. Trenutno je postrojba interventne policije ispred vlade, ponovno prijetnja tog tipa i meni i članovima vlade”, naveo je premijer.

“Prije tri godine je bio teroristički napad, ja sam bio cilj, tu nema dileme”, ustvrdio je.