fbpx

Nino Raspudić o nepovoljnom sporazumu Europske unije i Pfizera: Razotkrit ćemo sve Covid-profitere

Zastupnik Mosta Nino Raspudić komentirao je dogovor o višku cjepiva koji su potpisali Europska unija i Pfizer.

“Iz Hininog izvještaja o tome kako su EU i Pfizer konačno postigli dogovor o višku cjepiva protiv Covida 19 saznali smo da će se količina „zaostalog“ cjepiva smanjiti za trećinu, ali će se morati platiti penalizacija za svaku neisporučenu dozu. Prevedeno na jezik hrvatskih poreznih obveznika to znači sljedeće: iz dosad poznatih informacija, Hrvatska je ukupno naručila 18.905.838 doza cjepiva od čega smo tek četvrtinu, oko 5,3 milijuna cjepiva iskoristili.

Neisporučeno je ostalo oko 7 milijuna cjepiva. Točnu cijenu cjepiva ne znamo jer su ugovori s farmaceutskim kompanijama, suprotno svim deklariranim demokratskim načelima EU, potpuno netransparentni, no u javnosti se baratalo s cifrom od oko 20 eura. Dakle, provizorni izračun pokazuje da je Hrvatska dosad bacila oko 140 milijuna eura na cjepiva koja je kupila, a nije iskoristila, pri čemu je stvarni iznos zapravo i veći jer skladištenje i uništavanje medicinskog otpada itekako košta.

No, da stvar bude gora, Hrvatsku očekuje bacanje još 140 milijuna eura ako se ne izbori za reviziju ugovora s farmaceutskim kompanijama s obzirom da je i službeno proglašen kraj pandemije.I što službena vlast čini? Kao što možemo saznati, neke države članice Europske unije pobunile su se protiv ovakve pogodbe koja prvenstveno ide na ruku farmaceutskim kompanijama jer ćemo plaćati i doze cjepiva koje nikada neće biti napravljene. A što čini naša Vlada? Ranije je poznato da su Bugarska, Poljska, Litva i Mađarska tražile reviziju nepravednih ugovora, a sada se operira s imenima Mađarske i Poljske kao onih zemalja koje su odbile ovakav sporazum. Zašto Hrvatska nije među zemljama koje štite novac svojih poreznih obveznika?

Usudi li se Andrej Plenković suprotstaviti čelnicima EU kada su u pitanju materijalni interes i prava njegovih građana? Zbog svega navedenog klub zastupnika Mosta neodgodivo traži odgovor na sljedeća pitanja:

1) Je li Vlada RH službeno tražila izmjenu postojećih ugovora s farmaceutskim kompanijama od kojih je nabavljala cjepiva?

2) Je li Vlada RH prihvatila ovakav jalovi kompromis kojim ćemo plaćati cjepivo koje nikad nećemo ni vidjeti ili je među suverenim zemljama koje štite novac svojih građana?

3) Koliko još doza cjepiva Hrvatska očekuje?

4) Po kojoj cijeni i gdje Hrvatska skladišti pristigle doze cjepiva?

5) Koliko Hrvatsku košta uništavanje suvišnih doza cjepiva i skladištenje goleme količine medicinskog otpada te gdje se ono odvija?S obzirom da je riječ o pitanjima od nespornog javnog interesa očekujemo brzu reakciju nadležnog ministarstva.

Ako aktualna Vlast doista nije učinila ništa da se izbori da ne plaćamo cjepivo koje ćemo ili uništiti ili nikada neće ni biti proizvedeno, a nema nikakvih naznaka da je postupila suprotno, to je doista legalna pljačka stoljeća Hrvatskih građana i takvo postupanje ravno je veleizdaji na koju klub zastupnika Mosta sasvim sigurno neće šutke pristati!Klub zastupnika Mosta i dalje će inzistirati na tome da se istraži sva nabava medicinske opreme za vrijeme pandemije i razotkriju sve koruptivne aktivnosti Covid-profitera pa makar neki ostali i bez lako stečenih Lamborghinija”, ističe Nino Raspudić.