fbpx

OBROVAC POD VODOM, VOJSKA POMAŽE U KOSTAJNICI, MJEŠTANIN: “Rekli su nam da najgore tek slijedi”

Zbog obilne kiše prelila se rijeka Zrmanja preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te rijeka Otuča iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ s čamcima za evakuaciju.

Nadležne službe su na terenu, a stanovnici čije su kuće najugroženije su evakuirani. Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu je oformljen u Kulturno informativnom centru – KIC Gračac, Nikole Tesle 37. Izvanredne mjere obrane od poplave proglašene su i u Hrvatskoj Kostajnici zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une izazvanog obilnim kišama. Problema je sve više i u prometu. Hrvatski autoklub javlja da su zbog veće količine vode na kolniku i odrona zatvorene DC1 Gračac-Knin (obilazak je državnom cestom DC59 Knin-Oćestovo-Bribirske Mostine); DC27 Zaton Obrovački-Karin (zbog velikog odrona kod autobusnog kolodvora u Obrovcu); DC47 Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Hrvatska Kostajnica); DC503 podvožnjak u Biogradu; ŽC3156 Žažina-Mala Gorica; ŽC5165 između Gornje Ploče i Lovinca; ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno; ŽC5203 Srb-Otrić; ŽC2219 Pila-Sljeme (zbog odrona); LC67203 Kotezi-Dusina; LC67209 Draževitići-Veliki Prolog.

Vodostaj Kupe danas u podne bio je devet centmetara viši nego dva sata ranije, te je iznosio 650 centimetara, a prema hidrološkoj prognozi Glavnog centra za obranu od poplave, očekuju se da će četvrtak iznositi 784 centimtra.

Voditelj karlovačke ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović rekao je Hini da se stožeri civilne zaštite od nedjelje “intenzivno pripremaju za poplavu”, da vatrogasci i radnici gradskih tvrtki pune vreće za zečje nasipe, te da se izvlače i pripremaju crpke za ispumpavanje vode.

Iz Ravnateljstva Civilne zaštite pozivaju gradove, općine i građane da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu od mogućeg poplavljivanja. Vozače se poziva na oprez u prometu zbog smanjene vidljivosti i mogućeg proklizavanja na mokrim kolnicima, pogotovo zato jer je moguće i izlijevanje rijeka na prometnice. “Također je moguć prekid opskrbe električnom energijom i vodom kao i prekid komunikacijske mreže”, stoji u priopćnju Civilne zaštite.

Vojska pomaže u Kostajnici

Na aktivnostima obrane od poplava na području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine angažirat će se do 300 pripadnika Hrvatske vojske, temeljem zahtjeva Civilne zaštite i sukladno odluci ministra obrane.

Do 300 pripadnika Hrvatske vojske pružit će pomoć u provedbi mjera obrane od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Hrvatske Kostajnice i Nove Drenčine, od 15. svibnja 2023. godine.

Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite i u skladu s Odlukom ministra obrane Marija Banožića.

Naime, zbog obilnih oborina koje su pale tijekom vikenda uvedene su izvanredne mjere na rijeci Uni, odnosno području Hrvatske Kostajnice.

Zrmanja na nikad zabilježena 302 centimetra

Zrmanja je u Obrovcu dosegnula u ponedjeljak nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prethodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje “vrlo ozbiljno”, rekao je Hini voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić.

“Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja”, rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac.

Mještanin Obrovca: “Kažu nam da najgore tek slijedi, mogla bi se sliti voda iz Gračaca”

“Jučer nije bilo nikakve organizacije. Niti alata niti materijala nije bilo, sve je bilo stihijski. Uspjeli smo spasiti jedan određeni dio, ali što to znači? Obrovac je grad gdje mi svi životarimo od toga čim se bavimo, a da ovo sada prestane, da se voda odmah povuče, narednih mjesec dana nitko od nas neće u svoje radnje ući, a kad radiš svaki dan ovdje nije baš ekstra bajno. Narednih mjesec dana nitko neće ovdje raditi”, rekao je za portal Indexmještanin koji ima trgovački obrt u Obrovcu.

Dodao je da, prema svim informacijama od nadležnih službi, najgore tek  slijedi jer bi se mogla sliti voda iz Gračaca.

Voda ušla u srednju školu u Obrovcu

U obrovačkoj osnovnoj i srednjoj školi od ponedjeljka se ne održava nastava. Iz Zadarske županije objavili su kako je poplavljeno prizemlje srednje škole, dok se osnovnoj školi ne može ni prići.