fbpx

PANIKA NA OKUPIRANOM PODRUČJU Putin naredio evakuaciju: “Ovo bi mogla biti teška nuklearna nesreća”

Panika se uvukla u građane, njih više od 1600 bježi nakon što je Putin naredio evakuaciju grada u blizini ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporižji, koju je zauzela ruska vojska.

Putin je naredio evakuaciju 1680 građana, uključujući 660 djece, iz područja u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, koja je trenutačno u rukama ruske vojske.

Navodi se da će evakuacija utjecati na Enerhodar. UN-ovo tijelo za nuklearni nadzor upozorava na moguću “tešku nuklearnu nesreću”.

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, grada u Zaporiškoj oblasti, kazao je da je zapovijed za evakuaciju izazvala kaos i višesatno stajanje u kolonama na kontrolnoj točki za Krim.

Upozorio je da raste humanitarna kriza jer trgovine ne primaju robu, bolnice se zatvaraju, a prijeti i isključenje struje i vode.


“Situacija potencijalno opasna”

Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, upozorio je da situacija “postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna”.

Fedorov navodi da se pod krinkom “izmišljene evakuacije” ruska vojska samo provocira.

“Okupatori obećavaju stanovnicima područja zlatne planine – udoban smještaj u osvojenim rekreacijskim centrima Kirilivka i Berdjansk”, dodao je. Lokalni mediji javljaju da su stanovnici područja oko Zaporižje skrivali djecu od ruskih vojnika.

“Dio evakuiranih građana dovedeni su na obalu, smješteni su među vojsku. Drugi su odvedeni u kontinentalnu Rusiju”, ističe Fedorov i dodaje kako se Ukrajinci evakuirani iz Hersona prošle godine kasnije nisu mogli vratiti u Ukrajinu, piše Daily Mail.

Evakuacija 18 okupiranih regija

Ruski državni mediji potvrdili su u petak evakuaciju 18 okupiranih regija. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da sukobi oko elektrane Zaporižja u gradu Enerhodaru prijete katastrofom.

“Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarnih sigurnosnih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš”, naveo je Grossi.

Postrojenje u Zaporižji jedno je od deset najvećih u svijetu. Ukrajina je upozorila da oštećenje strukture prijeti katastrofi poput one u Černobilu, piše Dnevnik.hr.