fbpx

Plenković gura zakon kakav veći dio Europe danas ismijava

Donošenje Zakona o jeziku nije ništa drugo nego populistički trik kojim premijer pokušava ojačati svoj položaj među desnim biračkim tijelom koje ga ne podnosi

Degolist Jacgues Toubon prije tridesetak je godina potaknuo donošenje francuskog zakona o jeziku, koji je i danas na snazi. Po tom zakonu, među ostalima, kažnjeni su Apple s 25 tisuća eura i Sephora sa 60 tisuća eura, jer su u nekim svojim proizvodima na francuskom tržištu koristili oznake isključivo na engleskom jeziku.

Toubonov zakon predstavljao je kulminaciju dugogodišnje francuske antiameričke kulturne politike koju je artikulirao socijalist Jack Lang, Toubonov prethodnik na položaju ministra kulture.
Veći dio Europe i danas ismijava Toubonov zakon, kojem je glavni cilj sprječavanje navodno opasnog utjecaja engleskog na francuski jezik.

U Hrvatskoj je vladao drugačiji strah

U Hrvatskoj su se, baš u vrijeme donošenja Toubonova zakona, radikalni HDZ-ovi nacionalisti u Saboru i u medijima zalagali za donošenje zakona o hrvatskom jeziku i uvođenja ureda za hrvatski jezik, ali ne zbog straha od anglizama, već zbog straha od poistovjećivanja hrvatskog i srpskog jezika.

Jezik je u ono vrijeme bio jedno od omiljenih područja djelovanja žešćih hrvatskih nacionalista: pisali su se razlikovni rječnici i izmišljale nove riječi, sve kako bi se hrvatski što više udaljilo od srpskog. Neke od tih riječi zaživjele su u jeziku, dok su druge, poput legendarnog zrakomlata (novohrvatski za helikopter), postale senzacionalan primjer prekomjerne nacionalne lingvističke gorljivosti.

Prijetnja je manji stupanj obrazovanja

Glavni argument zagovaratelja Zakona o jeziku jest teza da je hrvatski jezik ugrožen. Hrvatski jezik svakako jest ugrožen sve manjim stupnjem obrazovanja samih Hrvata, no to se ne rješava Zakonom o jeziku nego ozbiljnom reformom obrazovnog sustava.

Politički govoreći, hrvatski jezik definitivno nije ugrožen, barem ne u Republici Hrvatskoj, a hrvatski Zakon o jeziku ne može pomoći statusu hrvatskog jezika u susjednim državama, koji nije dobar.

Razlog se krije u parlamentarnim izborima

Zašto je onda Andrej Plenković baš sada odlučio donijeti Zakon o hrvatskom jeziku?

Pa zato što se iduće godine održavaju parlamentarni izbori, a Plenković je itekako svjestan da ga dio hrvatske desnice ne podnosi. Donošenje Zakona o jeziku nije ništa drugo nego populistički trik kojim Andrej Plenković pokušava ojačati svoj položaj među desnim biračkim tijelom, koje vjerojatno zaista smatra da je hrvatski jezik ugrožen.