fbpx

Predstavljene nove izborne jedinice, evo što se mijenja za 22 posto birača

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenice u četvrtak su predstavili prijedlog Zakona o izbornim jedinicama.

Premijer Andrej Plenković predstavio je izmjene Zakona o izbornim jedinicama. “Vlada je razmotrila sadržaj odluke Ustavnog suda iz veljače.”

Kaže da su u tome ključne četiri poruke:

– Osigurati jednaku težinu glasa. “Teži su zastupnici koje je birao manji broj birača”, rekao je i upozorio na nesrazmjer 4. i 9. jedinice.

– Izborne jedinice trebaju što više pratiti administrativne granice.

– Odstupanja prema zakonu ne bi smjela biti veća od ±5%.

– Odluka Ustavnog suda je da bi novi zakon trebalo donijeti do 1.10.2023. godine.

Screenshot: N1

“Budući da smo ozbiljan i uređena zemlja, cilj je da ovaj zakon koji vlada predlaže od strane vlade bude upućen u Sabor do ljetne stanke na prvo čitanje”, dodao je, navodeći da je cilj da novi zakon stupi na snagu i prije 1.10.

“Nismo primijetili da je Ustavni sud rekao promijenite potpuno izborni sustav”, rekao je Plenković, navodeći da je riječ o manjoj modifikaciji.

“Za samo 22% birača mijenja se izborna jedinica”, dodao je premijer.

“Da bi se odstupanja korigirala, pristupili smo modifikaciji i u budućoj arhitekturi izbornih jedinica, prema prijedlogu vlade, nas dovodi u situaciju da je najveće odstupanje od prosjeka koji je sada nešto niži, samo 2,20% u plusu u 10. izbornoj jedinici”, pojasnio je.

Premijer je predstavio i kako bi, prema vladinom prijedlogu, trebale izgledati nove izborne jedinice:

“Zagreb koji je umjesto 4., sada je podijeljen u 3. izborne jedinice i otklanja se prigovor da stanovnici na Jarunu ili Brezovici glasuju s biračima koji su na obali Jadranskog mora. Te specifičnosti više nema: Zagreb je sada u 1., 2. i 6. izbornoj jedinici”, poručio je Plenković.

Ponovno je naglasio da se modifikacije tiču samo 22% građana, prenosi n1.


1. Izborna jedinica


2. Izborna jedinica


3. Izborna jedinica


4. Izborna jedinica


5. Izborna jedinica


6. Izborna jedinica


7. Izborna jedinica


8. Izborna jedinica


9. Izborna jedinica


10. Izborna jedinica