fbpx

“Preko tvrtki u kojima je direktor brat Kolinde Grabar-Kitarović prao se ruski novac u Hrvatskoj”

Nacional donosi izjave svjedoka koji otkrivaju mrežu tvrtki preko kojih se ruski novac ubačen u Hrvatsku izvlačio u Lihtenštajn i Gibraltar, spremni su sve reći istražiteljima i tvrde da iza toga stoji poduzetnik Marko Udiljak koji je izvlačio novac Andreija Tšesnokova, utamničenog u Moskvi.

Nacional je došao u posjed krajnje intrigantne kaznene prijave koju je prije dvije godine Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci podnio Ante Vranješ, direktor tvrtke Bonum Grupa, čiji je vlasnik ruski tajkun Andrei Tšesnokov, estonskog podrijetla i s hrvatskom adresom, a kojeg je režim ruskog predsjednika Vladimira Putina osudio na 10 godina zatvora zbog navodnih iznuda, to jest „visokoprofilne pronevjere u državnim strukturama“, te se on nalazi u moskovskom zatvoru, gdje je 2021., nakon uhićenja, štrajkao glađu zbog, po njegovom stavu, nezakonitog postupanja prema njemu. Tšesnokov je bivši direktor u Gazprom Banku, u Hrvatskoj posjeduje ogromni kapital, a preko tvrtke Bonum Grupa godinama je ubacivao velike količine novca u Hrvatsku gdje je, između ostalog, kupio tvornicu plinskih turbina u Karlovcu, ali i ulagao u lukrativne nekretninske projekte.

Međutim, u kaznenoj prijavi koja je dostavljena Nacionalu tvrdi se da je Marko Udiljak iz Rijeke, koji je bio na funkciji direktora Bonum Grupe od 2009. te je do 2018. obavljao funkcije člana društva i osobe ovlaštene da u poslovanju zastupa osnivača, godinama na razne načine izvlačio novac iz kompanije. Nacionalovi izvori tvrde da je on zapravo prebacivao novac na račun svoje tvrtke u Lihtenštajnu, gdje se u međuvremenu i prijavio nakon što je odjavio prebivalište u Hrvatskoj.

„Udiljak je godinama radio za Tšesnokova koji je preko tvrtke Egi Gisbsorn ubacivao novac na tvrtke u suvlasništvu Udiljaka koji je udjele u tim tvrtkama, u jednoj od njih čak 50 posto, praktički stekao bez ikakve protučinidbe, osim pranja novca“, opisuje Nacionalov izvor.

Tšesnokov i Udiljak, zajedno s riječkim odvjetnikom Sašom Poldanom, osnivači su i članovi društva tvrtke Konkurent iz Rijeke u kojoj je od rujna 2014. direktor Branko Grabar, mlađi brat bivše predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Branko Grabar za direktora te i još dvije tvrtke postavljen je u jeku predsjedničke kampanje svoje sestre Kolinde, koja je pobijedila na predsjedničkim izborima koji su se održavali krajem 2014. i za predsjednicu je izabrana 11. siječnja 2015.

Izvori koji su za sada i zbog straha za vlastitu sigurnost i živote odlučili ostati anonimni, jer sumnjaju na to da je moguće da Udiljak uživa i određenu zaštitu u vrhu državnih struktura, ali su spremni o svemu svjedočiti na sudu, tvrde da je Udiljak sve te operacije provodio na način da se lukavo povezivao s osobama bliskima vrhu države te da je s tom intencijom za direktora čak tri tvrtke postavljen predsjedničin brat Branko Grabar.

Više procitajte na sljedećem linku.