fbpx

REKORDER JE KLINIKA ALEMKE MARKOTIĆ Evo koliko je država kupovala od mladog HDZ-ovca

Poslovi 24-godišnjeg Filipa Mihalića, sina bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, već su mjesecima predmet istrage koju provode Uskok i policija. Mihalić se sa svojom firmom Buryen obogatio na temelju milijunskih poslova s državom, piše Index.

Podsjetimo, iz 24 sata su objavili kako je Mihalić preko Buryana uvozio testove za koronu od licenciranog proizvođača iz Kine, tvrtke Xiamen Boson Biotech, ali ih je potom počeo krivotvoriti u Turskoj i prepakiravati u Varaždinu. Od Mihalićeve firme testove su nabavljali bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo i Ravnateljstvo za robne zalihe, a uvoznik i distributer na tome su zaradili milijune eura.

Prošle godine mu je iz proračuna isplaćeno više od 150 tisuća eura

Filip Mihalić tvrtku Buryen osnovao je s 18 godina i tada se bavila prodajom nepromočive odjeće, ali se mladi poduzetnik nakon početka pandemije koronavirusa prebacio na trgovinu covid-testovima. Kasnije je otkriveno kako je Mihalić osuđen za krivotvorenje novca, ali državi to očito nije smetalo jer je s Mihalićevom firmom poslovala i nakon izricanja presude.

Država je Mihalićevoj tvrtki 2020. godine, dakle u godini kada je počela pandemija, iz proračuna isplatila ukupno 5756.85 eura. Radilo se o 3235.12 eura iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te o 2521.73 eura iz Porezne uprave.

Naredne godine mu je isplaćeno 34.158.82 eura. Glavnina tog novca, odnosno 33.180.00 eura je stigla od Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, dok je preostalih 978.82 eura dobio od Porezne uprave. Godine 2022. mu je iz proračunskih sredstava preko Klinike Fran Mihaljević isplaćeno 151.859.83 eura.

2022. je pokrenuo vlastitu proizvodnju u Turskoj

Ove godine mu je isplaćeno 16.175.60 eura i to ponovno preko Frana Mihaljevića. Mihalić je tijekom prethodne tri i pol godine primio ukupno 207.951.10 eura iz državnog proračuna. Mihalićeva tvrtka je prvu pandemijsku godinu završila s prihodom od 442.000 eura, a sljedeću s čak 3.47 milijuna eura.

Tijekom 2022. godine Mihalić je, kako se navodi, uz pomoć svojih turskih veza pokrenuo vlastitu proizvodnju gotovo identičnih testova, na kojima stoji oznaka kineske firme Xiamen, u jednoj istanbulskoj tvornici. I to cijelog sadržaja Bosonovog pakiranja, osim štapića za testiranje koje su morali nabavljati odvojeno, od druge kineske firme.

Sve zagrebačke gradske ljekarne su iz predostrožnosti obustavile prodaju dotičnih testova. Radi se o 3600 komada koji su stavljeni u karantenu dok se ne utvrdi ima li među njima sumnjivih, pisao je Dnevnik.hr. U HZJZ-u, koji validira testove, poručili su da su s medicinske strane oni odradili sve što su trebali. Testovi koji su na listi komisije su oni koji imaju zeleno svjetlo, piše Index.