fbpx

ŠEFOVI AI TVRTKI: Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do kraja čovječanstva

Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do izumiranja čovječanstva, upozoravaju stručnjaci, uključujući čelnike OpenAI-ja i Google Deepminda. Deseci su podržali izjavu objavljenu na stranicama Centra za sigurnost umjetne inteligencije. “Ublažavanje rizika od izumiranja uzrokovanog umjetnom inteligencijom trebao bi biti globalni prioritet uz druge rizike na društvenoj razini kao što su pandemije i nuklearni rat”, stoji u izjavi. No drugi kažu da je taj strah prenapuhan, piše BBC.

Sam Altman, izvršni direktor ChatGPT-makera OpenAI, Demis Hassabis, izvršni direktor Google DeepMinda, i Dario Amodei iz Anthropica – svi su podržali izjavu. Dr. Geoffrey Hinton, koji je izdao ranije upozorenje o rizicima od superinteligentne umjetne inteligencije, i Yoshua Bengio, profesor informatike na sveučilištu u Montrealu, također su podržali izjavu.

Drugi smatraju da je strah nerealan

Dr. Hinton, prof. Bengio i profesor Yann LeCunn s NYU-a često se opisuju kao kumovi umjetne inteligencije zbog svog revolucionarnog rada na tom području, za koji su zajedno osvojili nagradu Turing 2018., kojom se prepoznaje izniman doprinos u računalnoj znanosti.

No profesor LeCunn, koji također radi u Meti, rekao je da su ova apokaliptična upozorenja prenapuhana. Mnogi drugi stručnjaci na sličan način vjeruju da je strah da će umjetna inteligencija izbrisati čovječanstvo nerealan i da odvraća pažnju od pitanja kao što je pristranost u sustavima koja već predstavljaju problem.

Arvind Narayanan, računalni znanstvenik sa Sveučilišta Princeton, ranije je rekao za BBC da su scenariji katastrofe poput znanstveno-fantastičnih nerealni. “Trenutni AI nije ni blizu dovoljno sposoban da se ti rizici materijaliziraju. To odvlači pozornost od kratkoročne štete od umjetne inteligencije”, smatra Narayanan.

Musk i ostali stručnjaci potpisali otvoreno pismo

Medijska pokrivenost navodne egzistencijalne prijetnje umjetne inteligencije počela je u ožujku ove godine kada su stručnjaci, uključujući šefa Tesle Elona Muska, potpisali otvoreno pismo u kojem pozivaju na zaustavljanje razvoja sljedeće generacije tehnologije umjetne inteligencije.