fbpx

Što za Hrvatsku znači iskazivanje ljubavi Mađarske i Srbije: Bilo bi dobro čuti što ministar i predsjednik misle

Samo neupućene je iznenadio nastup ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta na mitingu Srpske narodne stranke Aleksandra Vučića koji je održan u petak ispred skupštine Srbije u Beogradu.

On je poručio da su zahvaljujući “liderima” Vučiću i predsjedniku Mađarske Viktoru Orbanu srpski i mađarski narod od povijesnih neprijatelja postali povijesni prijatelji. Rekao je i da su oba naroda izložena međunarodnim napadima liberalnog mainstreama te je javno osudio sve oporbene stranke i pokrete u Srbiji nazivajući ih slugama stranih interesa, piše Slobodna Dalmacija.

Pitali su iz Slobodne bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske dr. Mira Kovača, kako gleda na taj angažman mađarskog ministra vanjskih poslova.

NEMA VJEČNIH PRIJATELJSTAVA

– Ništa neobično to nije. Njegov je angažman na liniji savezništva između Viktora Orbana i Aleksandra Vučića. I to ministru Peteru Szijjartu nije prvi put da nastupa na skupu u Srbiji u znak podrške Aleksandru Vučiću. Imao je on u Srbiji dosad više javnih nastupa toga tipa.

Njegove izjave odražavaju trenutnu politiku mađarske vlade predvođene Viktorom Orbanom. U politici, pogotovo u vanjskoj politici, nema vječnih prijateljstava i neprijateljstava, vječni su samo interesi. Nakon Prvoga svjetskog rata su odnosi između Srba i Mađara bili teško narušeni da bi dva desetljeća kasnije, pola godine prije napada Hitlera na Jugoslaviju, bili neobično prijateljski.

Kovač kaže da se interesi Mađarske i Srbije predvođene Orbanom i Vučićem poklapaju trenutno u nekim segmentima.

– Zbližavanje između Beograda i Budimpešte započelo je prije desetak godina. Srbiji su tada trebali “sponzori” unutar Europske unije za njezin proces europske integracije. Tako je Srbija krajem 2011. godine donijela zakon o restituciji, kojim je omogućeno folksdojčerima i njihovim potomcima, neovisno o državljanstvu, da traže povrat imovine u Vojvodini. Bila je to gesta prema Njemačkoj.

Godinu i pol kasnije, bilo je to u ljeto 2013. godine, Narodna je skupština, na prijedlog Vučićeva SNS-a, donijela deklaraciju kojom se osuđuju postupci prema mađarskom civilnom stanovništvu 1944. i 1945. godine, kada su njegovi pripadnici u Vojvodini ubijani ili lišavani slobode iz nacionalnih razloga bez administrativne ili sudske odluke.

Mađarska otad ofenzivno gura članstvo Srbije u Europskoj uniji, a Srbija maksimalno izlazi u susret mađarskoj manjini u Vojvodini. Dvojno državljanstvo Mađara službenoj Srbiji nije problem.

DOBRA SURADNJA

Ono što se u međuvremenu promijenilo jest da su se toj suradnji, koja se pretvorila u savezništvo, pridodali ideološki elementi borbe Mađarske pod vodstvom Orbana protiv “lijevo-liberalnog” establišmenta u Europskoj uniji. I o tome je Szijjarto u Beogradu govorio.”

Pitali su iz Slobodne Kovača i zna li osobno Szijjarta.

“Kad sam bio ministar vanjskih i europskih poslova imali smo vrlo dobru suradnju. Bilo je to u vrijeme izbjegličke krize, kad je Hrvatska bila tranzitna zemlja za stotine tisuća izbjeglica.”

Kovača su pitali direktno je li se Mađarska i Srbija približavaju samo na frontu podržavanja ili ignoriranja ruske agresije na Ukrajinu ili se uopće to približavanje događa kao što su govorili Vučić i mađarski ministar vanjskih poslova?

– Između Srbije i Mađarske postoji interesno savezništvo. Vidjet ćemo do kada će ono trajati – odgovorio je Kovač.

Kako biste ocijenili i jučerašnji Vučićev govor i sliči li vam on na blažu Miloševićevu retoriku na Gazimestanu koja je pokrenula sve one bune i nerealne zahtjeve srpske strane, pitali su ga iz Slobodne Dalmacije.

– Aleksandar Vučić se bori za svoj politički opstanak. Nalazi se u vrlo nezgodnoj situaciji. SAD i Europska unija od njega očekuju da prihvati realnost neovisnosti Kosova i da implementira sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom. Boji se stigme srpskog vladara koji je “prodao” Kosovo, “svetu srpsku zemlju”.

’SRPSKI SVETOVI’

Međutim, bez prihvaćanja realnosti nema puta u Europsku uniju.

“Srpski svetovi” i srednjovjekovni mitovi nisu kompatibilni s prevladavajućim sustavom vrijednosti u današnjoj Europskoj uniji. Očito je da postoji nezadovoljstvo u velikom dijelu naroda u Srbiji. Vidjet ćemo koliko dugo će Vučićev model upravljanja moći opstati. A model je hibridan, autokratski, koji spaja ono što se smatra nespojivim: nacionaliste, četnike, partizanske antifašiste, liberale, pa i aktiviste istospolne orijentacije, kaže Kovač.

Njegov kolega eurozastupnik Tonino Picula Slobodnoj kaže da je više puta kritizirao Orbana i mađarsku vanjsku politiku.

– Ta politika iskače iz europskih strateških postavki, posebice iz politike popuštanja i pogodovanju Orbana i Szijjarta prema Vučiću i njegovu autoritarnom režimu.

Možda je primjerenije da čujemo što o tome kaže naš ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je uz Szijjarta nastupao pod sloganom “Brat do brata, Mađar do Hrvata” ili predsjednik Milanović koji Orbana voli ugostiti u “mađarskom” moru kako ga prikazuju Orbanove povijesne karte – kaže Picula, piše Slobodna Dalmacija.