fbpx

Zelenski prijeti Putinu u Haagom. Opasne optužbe Moskve: ‘SAD stoji iza ukrajinskog napada na Kremlj’

Ruski TV voditelj i propagandist tražio je da se ubije Volodimira Zelenskogdok je u posjetu Nizozemskoj, javlja Sky News.Ukrajinski predsjednik trenutno se nalazi u Haagu na sastanku s nizozemskim političarima. Voditelj Vladimir Solovjov rekao je u svom programu: “Kao što [imanje velikih sigurnosnih detalja] nije spasilo Soleimanija od Amerikanaca, ne bi trebalo spasiti ni Zelenskog. Kao što naši neprijatelji djeluju najbrutalnijim metodama, tako trebamo i mi. Nije nas briga u kojoj je zemlji i nije nas briga što je Nizozemska zemlja NATO-a.” Nagađa se da se Solovjevi komentari stižu kao odgovor na tvrdnje Moskve da je za napad dronom odgovorna Ukrajina te da je to bio pokušaj atentata na Vladimira Putina.

Kremlj kaže da nije upoznat s detaljnim mirovnim planovima Vatikana

Papa je prošlog vikenda rekao da je uključen u tajnu mirovnu misiju za okončanje rata u Ukrajini. Kremlj je sada rekao da nije upoznat s nikakvim detaljnim mirovnim planovima Vatikana – iako znaju za papine ciljeve da pomogne u okončanju sukoba. “Znamo da papa neprestano razmišlja o miru i znamo da papa razmišlja o tome kako se ovaj sukob može okončati”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Papa je prošle nedjelje rekao da mirovna misija “još nije javna”. Franjo se ranije nudio kao posrednik između Moskve i Kijeva i redovito je pozivao na mir.

Borrell: ‘Pozivamo Rusiju da ne koristi navodni napad kao izgovor za eskalaciju’

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je Rusiju da ne intenzivira napade na Ukrajinu, nakon što je Moskva optužila Kijev da je ciljao Kremlj u navodnom napadu dronom i pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina. “Pozivamo Rusiju da ne koristi ovaj navodni napad kao izgovor za nastavak eskalacije rata. To je ono što nas brine”, rekao je Borrell novinarima u Bruxellesu. “Ono što nas brine je da se to može iskoristiti kako bi se opravdalo više regrutacije ljudi, vojnika, više napada na Ukrajinu.” Borrell je dodao da je jedino rješenje za rat potpora Ukrajini “vojno, politički i ekonomski”.

Peskov: ‘SAD stoji iza ukrajinskog napada na Kremlj’

Sjedinjene Države stoje iza ukrajinskog napada na Kremlj, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika. “Pokušaji demantija i u Kijevu i u Washingtonu su, naravno, apsolutno smiješni. Dobro znamo da se odluke o takvim akcijama i takvim terorističkim napadima ne donose u Kijevu, nego u Washingtonu. A Kijev radi što mu se kaže da treba učiniti”, rekao je.

Kako kaže Peskov, Moskva zna da “često ni same ciljeve ne određuje Kijev, nego ih određuje Washington”. Nakon toga, Sjedinjene Države javljaju ukrajinskoj vojsci koji objekt treba napasti i zahtijevaju od njih da izvrše napad, tvrdi Peskov. “Ne daje se svaki put Kijevu pravo da bira sredstva. To se često diktira i preko oceana. Mi to dobro znamo. Washington bi treba shvatiti da smo mi veoma svjesni toga i upoznati s tom praksom”, rekao je.

U srijedu je predsjednička administracija izvijestila da je Ukrajina pokušala s dva drona napasti rezidenciju Vladimira Putina u Kremlju. Vojska i specijalne službe uspjele su ih onesposobiti uz pomoć radarskih sustava za ratovanje. Kremlj je napad na predsjedničku rezidenciju ocijenio kao teroristički napad i pokušaj atentata na predsjednika Vladimira Putina.


Zelenski: ‘Svi želimo vidjeti drugog Vladimira ovdje u Haagu’

Na konferenciji za novinare u Nizozemskoj, Volodimir Zelenski je rekao da se nada da će Vladimira Putina stići pravda. “Svi želimo vidjeti drugog Vladimira ovdje u Haagu”, rekao je Zelenski pozivajući se na Putinovu tjeralicu koju je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC). Putin “zaslužuje osudu” i dovođenje u Haag, rekao je Zelenski. Kaže kako je uvjeren da će se to dogoditi kada Ukrajina pobijedi Rusiju. “

Ukrajinski predsjednik tvrdi da je Rusija počinila 6139 ratnih zločina samo u travnju te su ubili 207 civila. Jedanaestero od njih bila su djeca, kaže. Zelenski inzistira na tome da se mora osnovati sud koji će suditi ruske zločine. “Isto kako se su napravili kreatori Nürnberga. Trebali bi napraviti isto sada jer za to služi Međunarodni sud. Agresor se mora bojati da će ga pravda stići i kaznena odgovornost jer to je naša povijesna odgovornost da se za to pobrinemo, da se pobrinemo za očuvanje mira”, rekao je Zelenski. Pozvao je na osnivanje zasebnog “punopravnog” suda koji će se baviti ruskim zločinima.

Naglasio je da Kijev nema “apsolutno nikakve veze s incidentom” iako Rusije tvrdi da Washington i Ukrajina “definitivno” stoje iza navodnog pokušaja atentata na Vladimira Putina.