fbpx

JEDNIMA DA, DRUGIMA NE: U Hrvatskoj sezona borbe za povišice. Kome je sve država podijelila veće plaće?

Da traje sezona štrajkova i pobuna zbog plaća, to je svima jasno. 5000 službenika na sudovima štrajka, a tek je završio štrajk sudaca. Za bolje uvjete dogovorili su se pravosudni policajci, liječnici, čak je 200 000 državnih službenika dobilo povišice, a da nisu nikog ništa ni pitali. Ako ste ikad željeli povišicu, onda je sada trenutak da pitate, barem ako vam je poslodavac država.

Nema više u Hrvatskoj tvorničkih hala u kojima deseci radnica sjede za mašinom i šiju. Gospođa Mirjana radi u Udruzi Kamensko, prije toga u propaloj tvornici, ukupno 38 godina u jednoj od globalno najpotplaćenijih zanimanja, i ne zna zašto bi njezin put danas slijedila ijedna mlada djevojka.

“Mora se to voljeti raditi, da bi mogla opstati, ali nažalost mora se suočiti s manjim primanjima. Jedino velika volja može dobro doći da ona to hoće i može raditi.”, kaže za RTL Direkt šivačica Mirjana Horvat.

Plaća oko minimalca, često neplaćeni prekovremeni sati i vikendi, očajni uvjeti rada. Za dostojanstvene plaće tekstilnih radnica zato su se počeli prikupljati potpisi za peticiju, ali na europskoj razini – s ciljem da se prikupi milijun potpisa i od Europske komisije zatraži posebna direktiva. Baš to kod hrvatskih organizatora budi očekivanja i od premijera.

“Ako se kaže da je cilj dostojanstvena plaća u Europskoj uniji, mislim da Plenković već drugi dan razmišlja o akcijskom planu. Kad mu to poručujem ja, sindikati, radnici, građani, to ga baš ne zabrinjava, nažalost”, kaže za RTL Direkt Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Tako ga očito još ne zabrinjava što je oko pet tisuća sudskih službenika već drugi tjedan u štrajku, jer s ministrom pravosuđa još nisu postigli nikakav dogovor oko povišica.

Na sudovima se spisi ne otpremaju, nitko se ne javlja na telefone, obavljaju se samo nužni poslovi, a zapisničari, čistačice, domari i drugi najniže rangirani službenici također čekaju dostojanstvenu plaću.

“Čovjek dobije danas oko 3500, 4000 kuna. Je li to dostatno za osnovne životne potrebe. Neka sama vlada koja ne pristaje na naše zahtjeve to i procijeni”, kaže Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

A pristali su dići plaće prvostupanjskim sucima nakon par dana bijelog štrajka, dakle bez rastava brakova ili ostavinskih rasprava. Izišla je u susret i pravosudnim policajcima, i to i prije nego su počeli štrajk. Očito se na najpotplaćenijima najlakše trenira strogoća kad se ovako komentira tražena povišica.

“To nije realno. Ako sad damo 400 eura službenicima u pravosuđu, kako ćemo reći, recimo, službenicima u nekom ministarstvu da i njima nećemo dati 300”, kaže premijer Andrej Plenković.

Slično je i u ostalim sektorima – medicinske sestre i tehničari odustali su od štrajka, ali i dalje čekaju konkretnu ponudu povišica od Vlade, dok su liječnici sve dogovorili izravno s Plenkovićem. Pa bi, jasno, istim putem i sudski službenici.

“Mi u ovom trenutku procjenjujemo da ministar to ne može riješiti sam, ali mi ne očekujemo poziv, nego mi pozivamo predsjednika Vlade da nas pozove i riješi ovaj problem”, kaže za RTL DirektŠušković

Jer tako je dosad bilo, tako će vjerojatno i ostati.

Sve će se ionako odlučiti u zgradi Vlade. Na neke nove prosvjede ili štrajkove prvo će vjerojatno reagirati ministar, uglavnom neuspješno, a nakon toga će se uključiti premijer, koji će onda procijeniti je l’ mu nešto politički više šteti ili koristi, i nakon toga donijeti slavno kompromisno rješenje.

Jer kada će se tražiti povišice, ako ne u superizbornoj godini, i kada će premijer, ako ne sada, herojski zaustavljati prosvjede i štrajkove, piše Danas.hr.