fbpx

JURE ZUBČIĆ: Načelniče Pelicarić, vidite li vi razvoj općine isključivo kroz devastaciju javnog prostora?

Predsjednika ŽO SDP-a Zadarske županije, Jure Zubčić poslao je medijima priopćenje koje prenosimo u cijelosti.


Prije više od tri mjeseca smo upozorili na ilegalnu gradnju ugostiteljskog objekta u naselju Turanj na pomorskom dobru. Zatim su ugostiteljski objekt preselili na plažu u naselje SV. Filip i Jakov. Očekivano i tamo su gradili protivno prostornom planu Općine Sv. Filip i Jakov. 

Napokon su odustali od ilegalne gradnje na pomorskom dobru pa su, nadajući se trećoj sreći, odlučili graditi ugostiteljski objekt na zelenoj površini koja ima status kulturnog dobra.

Nevjerojatna je lakoća uništavanja javnog prostora dok se istovremeno pogoduje i dopušta privatnim investitorima intervencije u prostoru koje  su u potpunosti u suprotnosti sa zakonskim i podzakonskim odredbama. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Redovno smo svjedoci optužbi na naš račun kako ne znamo o čemu pričamo te kako smo protiv razvoja. Pitamo javno načelnika Pelicarića ako mi, prema njemu, ne znamo o čemu pričamo kako to da  su dva objekta koja smo dosad prijavili građevinskoj inspekciji uklonjena? Zašto su uklonjena ako su oni, tobože, radili sve po zakonu?

Pitamo javno načelnik Pelicarića vidi li on razvoj općine isključivo kroz devastaciju javnog prostora? Bilo pomorskog dobra, zelenih površina ili pak kulturnog dobra. Očito načelnik treba usvojiti pojmove općeg i javnog dobra.

U prostornom planu općine je navedeno da se svi radovi na kulturnom dobru trebaju izvoditi pod stalnim nadzorom Konzervatorskog ureda u Zadru. Međutim na samom gradilištu ponovno nema niti ploče kojem se označavaju osnovne informacije o gradnji.

Iznenađeni nismo, jer se godinama u našoj županiji stvara atmosfera da neki mogu što hoće i koliko hoće, ali dokazat ćemo da ne mogu i dokad hoće. Ovo smatramo besplatnom lekcijom HDZ-u Sv. Filip i Jakov i načelniku Pelicariću pod nazivom “Funkcioniranje i poštivanje vladavine prava” Zahvala ne očekujemo.

A sukladno svemu danas podnosimo novu prijavu građevinskoj inspekciji i Konzervatorskom uredu.