fbpx

Koliko će mališana ostati bez vrtića ove godine?

I ove godine kaos s upisima u vrtiće. Roditelji sa zebnjom iščekuju objavu lista upisane djece. Dodatan problem donijelo je uvođenje direktive Europske unije prema kojoj prednost imaju djeca od četiri i više godina.

Koliko će obitelji ostati bez vrtića ove godine? Jesu li vrtići postali teško opterećenje za kućni budžet? Koliko su prevelike skupine djece smanjile kvalitetu skrbi i odgoja?

Mamić: Najveći je problem što nema dovoljno jasličkih skupina

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić rekao je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno kako je djeci od četiri godine dana prednost pri upisu u vrtiće u odnosu na trogodišnjake. Naglasio je kako se ne radi o tome, što se u medijima govori, da će se sva djeca morati ponovno upisivati, piše vijesti.hrt.hr.

Najveći problem je što nema dovoljno jasličkih skupina.

– A ideja je sama vezana uz činjenicu da sva svjetska istraživanja govore da sva djeca koja pohađaju vrtić, tijekom cijelog svog obrazovanja, postižu bolje rezultate, poručio je Mamić.

Dodao je da je zadnjih nekoliko godina uloženo preko dvije milijarde kuna u gradnju novih vrtića ili adaptaciju postojećih. Povećan je broj mjesta za nešto više od trinaest tisuća djece, a jedan od prioriteta je upravo sustav ranog predškolskog odgoja i obrazovanja.

Predviđena su sredstva za 22 500 novih mjesta.

– Na razini Republike Hrvatske govorimo o četrdeset tisuća novih mjesta, kazao je.

Dolenec: I ove godine u Zagrebu će biti neupisane djece

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec naglasila je da je višegodišnji problem upis djece u vrtiće u Zagrebu. Oko tisuće djece godišnje u Zgrebu ima sve uvjete za upis, ali se ne uspiju upisati.

Rekla je da nova gradska vlast, taj trend nastoji preokrenuti. Jedan vrtić je završen, pet ih je u izgradnji, dva su u javnoj nabavi, četiri su pred ishođenjem građevinskih dozvola. Za dvanaest projekata dobili su europsko sufinanciranje iz NPOO-a.

– Mi taj trend brzo preokrećemo, ali za kapacitete kakve grad Zagreb treba, ove godine ćemo još uvijek imati situaciju neupisane djece. To je sigurno, poručila je Dolenec.

Ove godine u vrtić stižu i djeca iz mjere “Roditelj odgojitelj”. Dolenec je istaknula kako su ta djeca stekla pravo na upis u vrtić.

Dodala je da svake godine u Zagrebu je sve veći interes za upis djece u jasličke skupine. To pokazuje da roditelji sve ranije upisuju djecu u vrtić.

Naglasila je da pritisak dolazi s tri strane, ali mjerama koje Grad poduzima, prvenstveno izgradnju novih vrtića, vjeruje da će se trend preokrenuti već iduće godine.

Puljak: U Splitu je ove godine situacija poboljšana

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak kazao je kako je prošle godine u Splitu ostalo dvjestotinjak neupisane djece u vrtiće. I to mahom u jaslicama.

Ove godine situacija je znatno poboljšana.

– Uspjeli smo otvoriti, ili ćemo otvoriti u ovih nekoliko mjeseci, jedanaest novih jasličkih skupina. Ove godine očekujemo u Splitu da se upišu sva vrtićka djeca, rekao je.

Dodao je da postoji velik interes za upis djece u jaslice koja nemaju prebivalište u gradu Splitu, već u okolnim mjestima.

Puljak je zamolio roditelje za strpljenje, te je dodao kako će se sva djeca u gradu Splitu praktički upisati u vrtić.

Radić: Domarske stanove smo preuredili i dobili više jasličkih skupina

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je da u Osijeku trenutna vlast preokreće trendove, sve je veći broj novoupisane djece u vrtiće. Liste su već objavljene, upisi su završili.

Ispoštovala se direktiva za 4 +. U Osijeku je prije dvije godine u vrtiće bilo upisano 520 novoupisane djece, a ove godine njih čak 1004.

Prije dvije godine je bilo 2 800 djece u vrtićima, a ove godine 3 300 djece. Radić je naglasio kako se krenulo s pametnom reorganizacijom vrtićkih prostora.

Domarski stanovi su se preuredili i namjestili didaktičkom opremom, te je napravljen i novi sustav grijanja. Tako se dobilo više jasličkih skupina.

U prve dvije godine mandata, zaposleno je 47 odgajateljica na neodređeno vrijeme, a ove godine još 33 odgajateljice bit će zaposlene na neodređeno vrijeme.

– Dok svako osječko dijete ne bude upisano, ja neću biti zadovoljan, rekao je.

Ove godine šezdesetak djece neće biti upisano u vrtiće. No, sva djeca 4 + su upisana, kao i djeca zaposlenih roditelja.

Ministarstvo osiguralo sredstva za izgradnju novih vrtića

Mamić je kazao kako je ministarstvo osiguralo sredstva za izgradnju novih vrtića, ali lokalna samouprava mora ta sredstva iskoristiti.

Dolenec je rekla da je upis u predškolske programe bitan i za samo tržište rada, ali i za demografsku situaciju. Puljak je dodao kako će Split nastaviti s gradnjom novih vrtića.

Radić je naglasio kako Osijek ima potrebu za izgradnjom vrtića u centru grada, ali trenutno ne postoji takvo zemljište. No, radi se na tome.

Dolenec je istaknula kako Grad radi i na boljem standardu u vrtićima. Radić je kazao da se standard u vrtićima poboljšava.

Puljak je dodao da će Split i dalje raditi na poboljšanju standarda uz splitskim vrtićima, prvenstveno njihovom izgradnjom. Cijena vrtića u Splitu je prošle godine povećana. No, Puljak je rekao da su se roditelji najmanje bunili, a najviše su se bunili upravo političari.

Dolenec je rekla da će Grad učiniti sve što može da se sva djeca upišu u vrtić. Mamić je dodao kako je ministarstvo učinilo sve da se osiguraju nova mjesta u vrtićima, te da se poboljša njihov standard, piše vijesti.hrt.hr.