fbpx

RUBEŠA: Investitori žele potpunu kontrolu nad tri lokacije u samom centru Grada, a spajanje ŠC Višnjik i KK Zadar je utopija

Gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša poslao je priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.


Poštovani, obraćam Vam se povodom sastanka kojeg je jučer održala antizadarska koalicija HDZ, SDP i tobože nezavisnih. Tema sastanka je bila privatizacija udruge nogometnog kluba Zadar. Na sastanak smo bili pozvani i mi, no nama ne pada na pamet sjediti za stolom s ljudima koji su za mrvice sa stola prevarili svoje birače te propustili podići standard našeg grada.

Sastanak je organiziran povodom pristiglih ponuda grupe i/ili pojedinca, koji su zainteresirani za privatizaciju četveroligaškog nogometnog kluba. Kao što je već objavljeno u medijima, oba zainteresirana investitora žele kupiti 75% udruge građana koju su tek nedavno pripadnici te iste antizadarske koalicije preoblikovali iz sportskog dioničkog društva u neprofitnu udrugu. Laik bi rekao da je to protuzakonito, ali kad imaš posla sa najkriminalnijim ogrankom, najkriminalnije stranke, sve je moguće.

Pored ulaganja koje planiraju, zainteresirani investitori normalno žele potpunu kontrolu nad sad već tri lokacije, igrom slučaja u samom centru Grada. Iako se u prijedlogu ulaganja spominju petogodišnji periodi, dragocjeni tereni se traže na 30 godina u koncesiju. Vjerojatno im je zanimljiva i četvrta lokacija na Barutani, prelijep pogled, ali će mudro pričekati da Radeta, Frank i Meštrović 2024. g. izglasaju da im građani to financiraju iz proračuna. Nešto kao ona bazen školjka, koju nitko u državi nije htio, osim zadarskog SDP-a. Nije da je nama tu nešto sumnjivo.

Logično je da sportski klubovi moraju težiti samoodrživosti, a u uređenim državama i ostvarivati profit. Jedan od načina ako ne i jedini je eksploatacija sportskih terena, dvorana, gdje odigravaju svoja natjecanja. Organizacijom ostalih zabavnih sadržaja, prihodom od ulaznica odnosno kvalitetnim marketingom, klub može podmirivati svoje tekuće troškove i planirati buduće. Biti samoodrživ.

Ako želimo privatizirati nogometni klub pored predaje terena, moramo na Bagatu postaviti umjetnu travu i dalje godišnje uplaćivati dva milijuna kuna iz proračuna, naravno za djecu. Ako se nezavisni žetoni ne sjećaju, HDZ je već jednom privatizirao nogometni klub. To je završilo tako da su neki Ribari sami sebi ili klubu posuđivali milijune, a da nisu nigdje to proknjižili ni zapisali. HDZ je nakon toga opet dobio izbore u gradu što znači da to i nije građanima baš bitno.

Jedan od traženih terena se nalazi u sklopu ŠC Višnjik gdje se također nalazi i jedna dvorana, koja je pak interesantna jednom očito ‘drugom‘ klubu. Istina Bog taj ‘drugi‘ nije tako uspješan pa je igrao samo playoff regionalne lige i na putu je da postane prvak države. Njegovim mlađim kategorijama, koje su sve redom postale prvaci države je bilo teško ovu zimu izdvojiti za grijanje, dok se sada oko neprofitne udruge vrte milijuni, tereni…

Sukus mog mandata u KK Zadru je bio prijedlog fuzije, pripajanja ŠC Višnjik d.o.o. i KK Zadra s.d.d., jedini način kako bi KK Zadar mogao biti samoodrživ. I da dođe investitor što je vjerujem svima u interesu, mislite li da bi plaćao 1-2 milijuna kuna godišnje nekoj tvrtki u vlasništvu Grada samo da može trenirati i igrati, a da pri tom nema mogućnosti iskorištavanja dvorane? To je pravi razlog zašto nikoga u financijskom smislu ne zanima KK Zadar. Tražili smo tada bar dvoranu Jazine s pripadajućim prostorima, kako bi bili iole konkurentni i zanimljivi, no ni to nam nisu dali. Naravno u svemu tome su imali bezrezervnu pomoć SDP-a, koji vjerojatno računa na podršku onih birača, kojima nisu smetali ni oni Ribari. Vidite li što traže investitori iz nogometa, koji imaju iskustva vođenja klubova u Australiji? Zašto se davanje nogometnih terena na tridesetogodišnju koncesiju privatnom vlasniku razmatra, a spajanje dvije gradske tvrtke u jednu, kako bi jedina zadarska sportska tradicija postala samoodrživa, smatra utopijom?!?

Amandman za pomoć KK Zadru ste zdušno odbili, a sad se igrate izvršne vlasti. Umjesto da se organizira tematska sjednica, kako bi sačuvali jedini gradski profesionalni sportski kolektiv i pomogli mu na putu za osvajanje titule prvaka, vi kao na benkovačkom sajmu prodajete četveroligaša.

S poštovanjem,
Ante Rubeša
Akcija mladih