fbpx

ŠTO SE DOGAĐA? Nevjerojatan pad broja novorođene djece u Hrvatskoj

Kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, 2013. godine imali smo 40 tisuća rođene djece. Desetljeće poslije približili smo se brojci od svega 30-ak tisuća, dok bi za 2023. godinu brojke mogle biti i drastično gore. Broj novorođene djece drastično je počeo padati od ožujka 2022 da bi ove godine poprimio uistinu nevjerojatne razmjere. Naima pad zadnjih godinu dana je čak 4-5 puta veći nego prijašnjih godina, potvrđuje Državni zavod za statistiku.

Što je tome uzrok, demogari nisu služni. Dok jedni tvrde da se radi o masovnom iseljavanju stanovništva, drugi okrivljuju ekonomsku situaciju. No, prave dijagnoze nema.

Glavni razlog zastrašivanje, beznađe i općenito negativna društvena atmosfera?

Odgovor je matematičkim modelom pokušao dati analitičar Nenad Bakić.

– Evo i razloga koje smatram najvažnijima za ovaj nevjerojatan slučaj od ogromne društvene važnosti. Naravno, za razliku od nekih drugih analiza, ovdje nemam sigurnost u zaključku, ovo je moje razmišljanje o najvjerojatnijim uzrocima.

Stope rađanja u sličnom periodu pada u mnogim zemljama, npr. Švedska, Portugal, Švicarska i tako dalje. No, nisam nigdje vidio ovako brutalan pad kao kod nas – on je sada barem 5 puta veći nego prije. Počeo je u ožujku 2022. s 9% pada, zatim travanj s 14% i tako dalje. Zadnji podaci, za travanj 2023. daju 20% manje rođenih nego u travnju prije dvije godine.

Mnogi su pisali da je razlog ovako jake promjene iseljavanje (teško, jer se ono nije tako radikalno ubrzalo) ili cijepljenje (teško, jer u drugim zemljama s daleko više cijepljenih mladih pad nije ovako velik).

Mislim da je glavni razlog zastrašivanje, beznađe i općenito negativna društvena atmosfera.Poznato je da se više djece rađa kad se ljudi osjećaju dobro, primjerice u vrijeme gospodarskog prosperiteta (koji ne mora biti jedini uzrok) i obratno. A Hrvatska je imala jedan od najboljih oporavaka u EU.

Naime, GLAVNA DRUŠTVENA TEMA je bila pandemija. I po čemu je tu Hrvatska radikalno drugačija od drugih zemalja? Pa, mi smo jedina zemlja koja je prešla na ‘švedski model’ (uz ogromnu grešku potvrda), radikalno promijenila strategiju od najstrožih mjera do, uz Švedsku, najblažih. Svi se sjećaju kovid-terora u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Austriji, UK i tako dalje. Danas se skoro svi slažu da je to bilo ispravno, nitko više ne vjeruje da su lockdown, maske, potvrde / i masovno cijepljenje djece i mladih kao ‘strategija izlaska iz pandemije’ bili dobri.

Prelazak na švedski model se dogodio 29.10.2020.

U svim drugim zemljama, oštromjeraši i snage koje predstavljaju su dobili svoje, nisu morali rušiti strategiju Vlada, koje su bile oštromjeraške i u medijima je uglavnom vladala idila podrške najstrožim mjerama.
Nije bilo ni blizu toliko groznih, zastrašiteljskih istupa, zastrašivanja, prijetnji i ostalog – koje sam djelomično dokumentirao na stranici Infodemija. Oštomjeraši su bijesnili kroz medije, naslovnice su bile pune, preko nacionalne TV se poručivalo ‘necijepljena djeca će napuniti intenzivne odjele’ i tako dalje. Taj ogromni pritisak je stvorio veliku nesigurnost i nervozu. Hrvatska je unikatna po tome.

Slično, nigdje u svijetu nije bilo tolikih i tako odvratnih napada na realiste, kao Gordan Lauca i mene. To je zato jer su realisti svuda poraženi i maknuti sa scene i nisu uopće bili tema.

Kod nas su oštromjeraši divljali protiv nas jer su bili gubitnici i naša strategija je prihvaćena (uz naravno neke greške, ali nikad stvari nisu crno bijele – u košarci se nikad ne pobijedi 100-0, sjetite se Slovenije, Italije, Austrije…). Mi smo bili problem, a kako nisu imali nikakvih argumenata, alat su im bile difamacije, organizacija grupa progona na FB i slično. Zanimljivo, cijela bulumenta oštromjeraša i njihovih institucija (Institut Ruđer Bošković i tako dalje) nisu uspjeli proizvesti ni epidemiološki model! Jadni gubitnici – nisu imali šanse!

Koje veze ima cijepljenje djece s oštomjerašima? Zanimljivo je da su se skoro svi oštromjeraši ‘preštekali’ na skoro pa manijakalne zagovornike masovnog cijepljenja mladih i djece. Faze su bile sljedeće:

– lockdown, prekid školovanja djece itd.
– lockdownom žrtvenički do cjepiva
– cjepivo kao spas iz pandemije.

Iako su naravno promotori cjepiva prirodno regrutirani među lockdonwerima, čak i oni koji nisu bili uključeni, shvatili su to kao glavnu temu za sebe jer bi time opravdali lockdown, ‘eto vidite kako je lockdown bio dobar, trebao nam je pomoći da dočekamo cjepivo’.

Na cijepljenju djece su zaista slomili zube. Samo 0,3% Hrvata je cijepilo mlađu djecu. No, sve koji se protive cijepljenju djece oni nazivaju ‘antivakserima’. Tako su si oni zamislili da sve realiste zapravo brandiraju kao ‘antivaksere’ i tako kao fol dobiju bitku. Upravo na toj fronti i idu napadi na Gordana i mene, ali to je sve promašeno.

Vjerovao sam znanosti i institucijama oko cjepiva smatrajući da sprječava infekcija, pa su i moji modeli (kao i svi modeli u svijetu) predviđali pad pandemije. No, nakon prvih rezulutata iz Izraela u proljeće 2021., samo oni s najmanje sreće u razmišljanju, ili plaćenici, su mogli tvrditi da cjepivo gasi epidemiju.
Nakon toga izlazi sve više rezultata koji govore da višestruko cijepljeni imaju i veće šanse zaraze (primjerice jedan nedavni u komentaru). Zanimljivo je da i neki koji nas najviše napadaju ne vjerujuju u mRNA cjepivo koje nas je, prema riječima Billa Gatesa ‘razočaralo i potvrde nemaju smisla’, što znamo iz komunikacije s njima, ili činjenice da nisu ažurirani.

Glavno pitanje je: Je li ovo sada dugoročna promjena, hoće li se trend nastaviti? Moguće da hoće. Kriza u Ukrajini i ogromna inflacija i najave 3. sv. rata ne pogoduju, a iako očekujemo sjajnu turističku sezonu, možda će jako visoke cijene samo dodatno oneraspoložiti većinu građana’, zaključuje Bakić.