fbpx

Zračne luke u Hrvatskoj imaju veliki porast putnika – u Zadru zabilježen pad

Zračne luke u Hrvatskoj u travnju su počele s ljetnim redom letenja i prvi put radile po schengenskim pravilima, zabilježivši 23 posto više putnika nego u istom lanjskom mjesecu ili njih ukupno 716 tisuća, što je gotovo polovina ukupnog prometa putnika u tim lukama u prva četiri mjeseca, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U svih osam hrvatskih zračnih luka i jednom pristaništu ukupno je u prva četiri mjeseca 2023. godine bilo 1.6 milijuna putnika ili 36 posto više nego u istom razdoblju 2022., a za 10.5 posto, na gotovo 23 tisuće porastao je i broj operacija zrakoplova.

Tereta je pak u prva četiri mjeseca bilo 2.4 posto manje nego lani ili nešto malo više od 2800 tona, a manje tereta bilo je i na razini travnja, za 4.4 posto, sa 696 tona.

Većina zračnih luka s porastima, pad jedino u Zadru i Rijeci

U travnju je porast prometa putnika u zračnim lukama pratio i porast operacija zrakoplova, za 8.1 posto, na nešto više od 8500, a i većina zračnih luka imala je više putnika nego u lanjskom travnju, dok su manje imali samo Zadar i Rijeka.

Zagrebačka zračna luka na prvom je mjestu s 320.2 tisuće putnika ili 26.2 posto više nego u travnju prošle godine, dok je na drugom mjestu zračna luka Dubrovnik s gotovo dvostruko manje putnika nego Zagreb ili njih 167.2 tisuće, što je za Dubrovnik porast od 42.5 posto.

Zračna luka Split uslužila je u ovogodišnjem travnju gotovo 156 tisuća putnika ili 18.5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a slijede zračne luke s daleko manje putnika. Zadarsku zračnu luku u travnju je prošlo 51.3 tisuće putnika ili 12.6 posto manje nego lani, dok je 13.7 tisuća putnika u zračnoj luci Pula porast od 18.6 posto.

Veliki porast broja putnika u osječkoj zračnoj luci

Veliki porast broja putnika od 50 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj ostvarila je zračna luka Osijek s gotovo 1700 putnika, dok su na začelju jedine dvije otočne zračne luke/pristanište u Hrvatskoj, Brač i Mali Lošinj.

Podaci DZS-a pokazuju i da su u travnju 2023. hrvatske zračne luke najveći međunarodni putnički promet ostvarile sa zračnim lukama Njemačke, Ujedinjene Kraljevine i Francuske, iz kojih je svih bilo i više putnika nego u travnju 2022. godine.