fbpx

Županijski sud odlučio o zabrani štrajka u tijelima sudbene vlasti

Županijski sud u Zagrebu odbacio je tužbu DORH-a protiv Sindikata državnih i lokalnih službenika i odlučio da se štrajk najavljen za ponedjeljak smije održati.

Riječ je o privremenoj mjeri, a presuda o zakonitosti štrajka će biti donesena u ponedjeljak, piše dnevnik.hr.

Nakon neuspjelih pregovora s Ministarstvom pravosuđa o povećanju plaća, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika donio je prošli petak odluku o stupanju u štrajk s početkom 5. lipnja.

Međutim, u četvrtak su dobili tužbu kojom ih se htjelo spriječiti da štrajk održe.

Županijski sud u Zagrebu odbacio je tužbu DORH-a protiv Sindikata državnih i lokalnih službenika i odlučio da se štrajk najavljen za ponedjeljak smije održati.

Malenica: “Reforma će zasigurno rezultirati povećanjem plaća”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u petak da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka djelatnicima suda jer smatra da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje, a istaknuo je i da će sud utvrditi je li štrajk zakonit ili ne.

“Primarni razlozi su da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan”, rekao je Malenica nakon sjednice Vlade.

Izrada Zakona o plaćama je u završnoj fazi te bi sljedeći tjedan trebao izaći na javno savjetovanje, a nakon zakona o plaćama idu i dvije uredbe.

“Čitava reforma trebala bi završiti početkom sljedeće godine koja će zasigurno rezultirati povećanjem plaća i to upravo za one kategorije državnih i javnih službenika koji su najmanje plaćeni, a riječ je o službenicima i namještenicima, što uključuje i one u pravosudnim tijelima”, istaknuo je Malenica, piše dnevnik.hr.

Za vrijeme trajanja štrajka ne bi se mogla održavati ročišta, baš kao što to nije bilo moguće za vrijeme trajanja bijelog štrajka sudaca.

“Zapisničarski, upisničarski poslovi, zemljišnoknjižni, pomoćni tehnički poslovi i sve ono što se u vidu usluge pruža građanima stat će, dakle neće se obavljati”, rekla je predsjednica Sindikata Iva Šušković koncem svibnja najavljujući štrajk. Početak štrajka je najavljen za 5. lipnja.