fbpx

GRBIN O HEP-u: Gubimo stotine tisuća eura dnevno; Primorac: Ne znam detalje te informacije

Oporba je u Saboru komentirala i priču o HEP-u i gubicima zbog prodaje plina. Ministar Primorac izjavio je kako ne zna detalje informacije iz medija po kojoj je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura, ali je naveo da je najavljen sastanak s resornim ministrom i u Vladi, na kojem će se vidjeti o čemu je riječ, piše HRT.

– Izvan sabornice, oporba se redala i još uvijek se reda u komentarima HEP-a kojega je vlada obvezala da kupuje plin od INE, rekla je novinarka HRT-a Tatjana Munižaba. HEP je taj plin navodno kupovao po vrlo visokim cijenama, a sada ga zbog nedostatka prostora za skladištenje, primoran prodavati mnogo jeftinije, dodala je.

– Mi gubimo stotine tisuća eura dnevno, možda i više, zato što se plin koji se mora kupovati po 47 eura u određenim trenucima prodaje za jedan cent. Kada sam prvi put čuo iznos od jednog centa, bio sam potpuno uvjeren da se radi o grešci. Djelovalo mi je potpuno sumanuto, kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.
– Ovdje su u pitanju najbliži suradnici Andreja Plenkovića, dakle, potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a, Frane Barbarić, kojega je Plenković postavio na čelo HEP-a. Vidim da danas određeni mediji napadaju ministra Filipovića, njegova odgovornost postoji jer je ministar, ali je puno veća odgovornost onog koj je Barbarića postavio, rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

– Ne razlikuju se veliki opskrbljivači i tvrtke u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koje posluju i moraju poslovati na način koji je zadan okvirom koji je HDZ stvorio. De facto su uredbama i okvirima stvorili monopolistički položaj određenih igrača na tržištu, poručila je Sandra Benčić, Možemo.

Primorac: Ne znam detalje medijske informacije o HEP-u i gubitcima

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u utorak u Saboru kako ne zna detalje informacije iz medija po kojoj je HEP samo u lipnju na viškovima plina izgubio 10 milijuna eura, ali je naveo da je najavljen sastanak s resornim ministrom i u Vladi, na kojem će se vidjeti o čemu je riječ.

– Iz medija sam saznao da postoji nekakva poteškoća, što se točno dogodilo nemam nikakve detalje, odgovorio je ministar na oporbene upite u saborskoj raspravi o poreznoj reformi.

– Vlada će utvrditi sve okolnosti i činjenice, ovo je pitanje za ministra (gospodarstva i održivog razvoja) Filipovića, ja ne pratim sve resore, niti do detalja znam što se u kojem poduzeću događa, odgovorio je Mostovu Nikoli Grmoji, koji ga je pitao osjeća li se osobno odgovornim što je Vlada dala jamstva HEP-u od milijarde eura, a taj isti HEP u lipnju gubi 10 milijuna eura.

– To se događa, jer kupuje plin po 47 eura po megavat satu, a prodaje ga i za cent po satu, ustvrdio je Grmoja, pa ministra optužio da pali novac građana.

– Čime se vi u Ministarstvu financija bavite, upitala je ministra Primorca zastupnica Karolina Vidović Krišto (OiP), apostrofirajući informacije po kojima ministar Filipović optužuje upravu HEP-a, a ona njega za ogromne gubitke u toj tvrtki, od pola milijuna eura dnevno.

Ministar financija Primorac joj je odgovorio kako se zna što je posao njegova Ministarstva i Porezne uprave, te da je o informaciji koju spominje, saznao iz medija i to nije njegov resor.

– Činit ćemo sve, da bi nakon što utvrdimo o čemu se radi, postupali na adekvatna način, kazao je i otkrio da su planirani sastanci s ministrom Davorom Filipovićem i u Vladi, piše HRT.