fbpx

U SABORU BI SE MOGLO SAZNATI TKO JE SVE MULJAO SA PLINOM: Tražili smo svu dokumentaciju i pozvali sve da odgovaraju na pitanja

Plinska afera u kojoj je otkriveno da je HEP-ov plin koji se kupovao po cijeni od 47 eura po megavatsatu kroz viškove u lipnju prodavan na aukcijama i po jedan cent, mogla bi se raspetljati ovaj tjedan na saborskom Odboru za gospodarstvo.

Naime, za petak je sazvana sjednica Odbora na koju su pozvani svi akteri iz afere i na kojoj bi se napokon trebalo saznati tko je i kad saznao da postoji višak, a tko nije na vrijeme reagirao, piše Jutarnji list.

HEP je u svojim službenim odgovorima na novinarske upite tvrdio da su o višku plina u nekoliko navrata obavijestili Ministarstvo gospodarstva s namjerom da se izmijeni uredba koja je definirala da moraju otkupljivati domaći plin od Ine po reguliranoj cijeni od 41, odnosno poslije od 47,6 eura. Podzemno skladište plina Okoli napunilo se do kraja pa je nastao višak koji se automatski prodavao putem Plinacroova sustava na aukcijama. Iako je HEP tvrdio da su o tome obavijestili Ministarstvo, iz Ministarstva su odgovarali da to nije točno. I premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije nedavno je rekao da je on, ali i ministar gospodarstva Davor Filipović, o tome doznao tek 30. lipnja.

Vladina uredba

Budući da su na Odbor pozvani ministar, predstavnici HEP-a, HERA-e, HROTE-a i Plinacroa, očekuje se da bi HEP mogao dostaviti svu dokumentaciju, kao i mailove i dopise iz kojih bi trebalo biti vidljivo jesu li i kad obavijestili ministra o višku plina. Ako to doista naprave i pokaže se da su upozoravali na problem, bit će jasno da Filipović i premijer nisu govorili istinu.

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će HERA pravdati činjenicu da su ih iz HROTE-a prvi put o višku obavijestili 9. lipnja, a poslije i 29. lipnja, kad su o tome izvijestili i Ministarstvo, a da su tek nedavno reagirali najavivši istragu.

Činjenica jest da je HEP zbog Vladine uredbe bio na dobitku dok je ona bila smislena. HEP je tako od listopada prošle godine do kraja ovog lipnja prema reguliranoj cijeni nabavio plin ukupne vrijednosti od 85,1 milijun eura. Da ga je nabavljao po tržišnoj cijeni od više od 200 eura, potrošili bi čak 455,7 milijuna eura, odnosno ovako su uštedjeli 370,6 milijuna eura. I to nije bilo sporno. Ali je problematično to što je HEP i nakon ogrjevne sezone, nakon što se cijena plina stabilizirala i nakon što je bilo jasno da će se skladište napuniti, nastavio otkupljivati Inin plin. Da je Vlada ranije reagirala i izmijenila uredbu, HEP bi samo u svibnju i lipnju uštedio 10,6 milijuna eura.

Jednoglasna odluka

Sjednicu Odbora inicirala je njegova oporbena potpredsjednica, šefica Glasa Anka Mrak Taritaš, a odluka je donesena jednoglasno.

– Znala sam da je situacija win-win jer da je HDZ odbio sjednicu, onda bi se otvorila sumnja da nešto skrivaju. Tražili smo svu dokumentaciju i pozvali sve da odgovaraju na pitanja. Svi kažu da su radili svoj dio posla, ali netko je trebao u jednom trenutku reći da se prestane s kupovinom plina od Ine jer se znalo da će nastati višak – kaže Anka Mrak Taritaš.

Nada se, kaže, da će na Odbor doći i ministar ako misli da nema njegove odgovornosti u ovoj aferi.

– Ako su se u Ministarstvu pravili blesavi i radili greške, onda ministar neće doći – kaže Anka Mrak Taritaš, piše Jutarnji list.