fbpx

“PREGLEDALI SMO SNIMKE I ISPITALI 13 POLICAJACA. NISMO GA TUKLI!” MUP o smrti Azapovića

Marko Azapović je osam mjeseci, što sam, što s dvojicom braće, iz spavaće sobe svoje tetke krao novac. U šest navrata ukupno je uzeo 83.000 kuna što je trošio na odjeću, izlaske, hranu i piće. Te su krađe priznali i on i njegova braća i to je razlog njegova uhićenja, a ne navijačka pripadnost zbog koje su kasnije navijači dvadesetak europskih klubova iskazali solidarnost s njegovom smrću i optužili policiju za njegovu smrt i nasilje prema navijačima.

Mladić iz Županje preminuo je u snu 20. travnja, mjesec dana nakon uhićenja, a njegova obitelj i prijatelji su temeljem liječničkog nalaza iz vinkovačke bolnice putem medija optužili policajce za nasilje i označili ih kao krivce za njegovu smrt. Nakon toga ministar Ranko Ostojić pokreće unutarnju kontrolu MUP-a koja je nakon 27 obavijesnih razgovora i češljanja dokumentacije utvrdila posve drugačiju priču.

Nije se žalio

Prema tom izvještaju najmanje tri različita šefa smjene u policijskoj postaji u Županji, jedan njihov zamjenik i jedna daktilografinja na Azapoviću prilikom kriminalističkog istraživanja nisu primjetili ozljede, ili neobično ponašanje i zdravstvene probleme, a prilikom ispitivanja nad svoja tri sina otac Nikola Azapović, Marka je i braću vidio nekoliko puta i niti jednom se nije žalio na postupanje policije ili primijetio da mu je sin ozlijeđen.

Azapovića je uz dvojicu muških kolega D. K. i D. M. ispitivala i policajka A. M. D. te četvrti službenik G. B. koji je na kraju sastavio kaznenu prijavu, a vrata prostorije za ispitivanje čitavo su vrijeme bila otvorena. Pritvorski nadzornik I. P. koji ga je narednog dana preuzeo od policajaca u pritvorskoj jedinici sukladno postojećem Pravilniku neposrednim je opažanjem utvrdio da mladić nema vidljivh ozljeda ili zdravstvenih tegoba, a Azapović je to potvrdio potpisom u Pritvorski zapisnik.

Da je sve u redu zaključio je i zamjenik Državnog odvjetnika za mladež u Vukovaru koji ga je 20. ožujka ispitao, što je snimljeno videokamerom. Snimka ne otkriva vidljive ozljede a mladić se nije žalio na postupanje policije. No, do zapleta dolazi kad je pušten da se brani sa slobode.

Iste večeri Azapović, bez da je to rekao roditeljima, s prijateljima odlazi u Hitnu u Županji i žali se da je žrtva policijskog nasilja. Dežurni liječnik N. B. na njemu nije utvrdio vidljive ozljede niti išta drugo neuobičajeno, o čemu sastavlja prijemni list i prijavu. U njemu stoji dijagnoza z 00, što znači pregled bez ikakvog nalaza. Ipak ga upućuje u bolnicu u Vinkovce.

Istraga nije stala

Tamo ga prima liječnik B. P.

Azapović mu govori da su ga u postaji policajci hvatali za vrat, šamarali, udarali nogom u prsni koš, tjerali ga kleči i radi sklekove. Rengen je otkrio kako nema lomova kostiju, a liječnik da Marko izgleda normalno, prisebno i bez znakova potresenosti, ali mu je pregledom tijela utvrdio dvije masnice na vratu veličine 1-2 cm, te kontuzijske otiske, odnosno crvenilo na rebrima i na koljenima. Kao terapiju mu je propisao hladne obloge, tablete protiv bolova i mirovanje. Mladić je inzistirao da se zapisnik o ozljedama pošalje u policiju, a liječnik je posvjedočio da je čuo da se na hodniku s dvojicom prijatelja dogovara kako će tužiti policiju.

No, na sljedećem razgovoru u županjskoj policiji Azapović je, stoji u nalazu unutarnje kontrole, samoinicijativno službeniku G. B. rekao da je u bolnicu u Vinkovce otišao kako bi kod roditelja umanjio svoju krivnju zbog krađa i narušenih odnosa sa svojom tetkom Anom. Pet dana kasnije umire.

Međutim, slučaj Azapović počeo je puno ranije, još 28. veljače kada je mladi pripadnik Torcide sam došao u postaju u Županji tvrdeći da su mu prijatelji ukrali 9000 kuna. Policija je započela istragu, ali Marko je dan kasnije došao povući prijavu s objašnjenjem da je lagao zbog čega je prijavljen za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Krađa u svlačionici

Policajci su ipak nastavili s istragom i 18. ožujka na ispitivanje su priveli dvojicu maloljetnika iz Županje. Imali su informacije da troše veću količinu novca. Maloljetnici su u postaju došli u pratnji roditelja. Mladići su pred roditeljima priznali kako su novac ukrali od prijatelja Marka Azapovića u svlačionici nogometnog kluba NK Sladorana. Četiri sata kasnije isti policajci u postaju pozivaju Azapovića kako bi provjerili priznanje. Prema nalazu unutarnje kontrole on priznaje da je svoju prijavu o krađi povukao upravo zato da se ne otkrije otkud mu novac. Priznao je da je sam i s braćom potkradao tektu Anu. Braća to potvrđuju. Uhićen je oko 17 sati kada započinje kriminalistička obrada, a u postaju je, stoji u izvješću, došao i otac trojice braće Nikola koji je donio hranu i tamo se zadržao. Do predaje pritvorskom nadzorniku Azapovića je uz oca vidjelo najmanje 13 službenika, uključujući i oca i nitko nije primjetio vidljive ozljede. Dok je spavao u postaji, bio je pod nadzorom videokamera.

Diskreditiranje policije

Kad je Azapović umro u snu, mrtvozornik I. V. ga je pregledao i utvrdio kako na tijelu nema vanjskih ozljeda i zato je predložio obdukciju, koja je obavljena u Vukovaru. Patolog A. B. zaključio je da je mladićeva smrt nastupila prirodnim putem uslijed zastoja rada srca zbog poremećaja srčanog ritma te da na tijelu nema tragova nasilja. To je prenio i članovima njegove obitelji. Izvršio je i toksikološko vještačenje.

Unutarnja kontrola zaključila je kako zbog različith liječničkih nalaza postoji mogućnost da je događaj insceniran s ciljem diskreditacije i narušavanja ugleda policije, no da ne postoje dokazi koji bi ovu tezu poduprli ili opovrgnuli. Ipak, zaključeno je da su prijatelji koji su s Azapovićem obilazili liječnike evidentirani kao višestruki počinitelji kaznenih djela.

 Što su o slučaju istražiteljima rekli liječnici i patolog

Patolog A. B. na pitanje je li tijekom obdukcije zamijetio krvni ugrušak ili postoji mogućnost da ga je previdio, takvu mogućnost kategorički odbija. Izjavio je da se njegovo mišljenje o prirodnom uzroku smrti može promijeniti jedino ako toksikološko vještačenje pokaže da je u organizmu postojalo ostataka opojnih droga ili drugih supstanci poput lijekova, što je ministar Ostojić citirao i time izazvao bijes obitelji da prejudicira nalaze i optužuje Marka da je narkoman.

Dogovor o batinama

N. B., liječnik Hitne u Županji, izjavio je kako ne zna reći zašto je uputio Azapovića na daljne preglede kad nije utvrdio nikakve ozljede na njegovom tijelu. Da je bilo nečeg neobičnog, vjerojatno bi to i zapamtio, rekao je liječnik, koji je doduše priznao da se pregleda ne sjeća nego je pregledao dokumentaciju i tako se podsjetio. Kako nije našao tragove svježe traume i uporabe fizičke sile, liječnik je Azapovića uputio u Vinkovce. Liječnik iz vinkovačke bolnice potvrdio je da je na hodniku čuo Azapovića i prijatelje da se dogovaraju da će tužiti policiju zbog uoprabe sile te da je Azapoviću rekao da se vrati ako mu ne bude dobro.

Razmak od 40 minuta

Između dva pregleda je bio razmak od 40 minuta. Za njihove različite nalaze može biti nekoliko razloga: ili je jedan od dvojice liječnika nesavjesno obavljao svoj posao, za što unutarnja kontrola smatra da je malo vjerojatno, ili da su Azapović i prijatelji inscenirali ozljede, za što nema dokaza.

Zanimljivo, što se tiče ozljeda dijagnosticiranih u Vinkovcima, unutarnja kontrola je zaključila da hematomi (modrice ili nakupljanja krvi) uglavnom nastaju odmah nakon udarca ili pritiska na površinu tijela, a samo iznimno kasnije. To bi značilo da bi vidljive hematome Azapović morao imati odmah nakon davljenja u postaji, a ne tek dan i li dva kasnije. Što se tiče hiperemije (crvenilu) na rebrima, ono uglavnom nastaje šest sati nakon traume.

Županijsko državno odvjetništvo će provjeriti zašto se dva nalaza liječnika razlikuju.

Izvor: Jutarnji list