fbpx

Švaljek: Znali smo da se provode nove istrage i ne znam kako će završiti

ZAMJENICA zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek danas je rekla kako su znali da se provode nove istrage, ali da ne zna kako će one završiti, komentirajući Uskokovu istragu protiv četvorice osumnjičenika zbog davanja koncesije, bez javnog natječaja, za ugostiteljski šator na središnjem zagrebačkom trgu te dobivanje poslova na prošlogodišnjem Bundekfestu.

Upitana je li očekivala istragu zbog “šatora” na Trgu bana Josipa Jelačića Švaljek je rekla da se ne bavi time i ne može to komentirati. “Znali smo da se provode daljnje istrage. Kako će to završiti ne znam”, rekla je Švaljek.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić rekao je da će, što se tiče “šatora i Bundeka”, institucije pravne države provjeriti je li posao odrađen u skladu sa zakonima.

Uskok istražuje davanje koncesije bez javnog natječaja

Uskok je u ponedjeljak nakon policijske prijave pokrenuo istragu zbog davanja koncesije, bez javnog natječaja, za ugostiteljski šator na središnjem zagrebačkom trgu te dobivanje poslova na prošlogodišnjem Bundekfestu, čime su ‘odabrani’ poduzetnici navodno zaradili više od 6,4 milijuna kuna. Istraga je pokrenuta protiv stručnog savjetnika u gradskom Uredu za poljoprivredu Ratimira Jurekovića, ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb Josipa Nalisa, ugostitelja Josipa Katića i glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunovića koji je bio predsjednik Organizacijskog odbora Bundekfesta i suradnik ‘suspendiranog’ gradonačelnika Milana Bandića.

Ne navodeći identitete osumnjičenih, već samo njihove funkcije, Uskok je na službenoj internetskoj stranici naveo da ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem te poticanje na ta nedjela.

Višemilijunski poslovi na glavnom zagrebačkom trgu

Jureković je navodno od listopada 2013. do siječnja 2014. od Nalisa zatražio da tvrtkama povezanim s Katićem bez javnog natječaja “osigura pružanje ugostiteljskih usluga na Trgu bana Josipa Jelačića, a sve prema prethodnom dogovoru”. Nalis je potom, po tvrdnjama Uskoka, “poduzimao niz radnji kojima je, protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi” tvrtkama povezanima s Katićem omogućio ugostiteljske usluga u šatoru na središnjem zagrebačkom trgu te “ostvarenje prometa” od najmanje četiri milijuna kuna.

Ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, koja je bila tehnički izvršitelj Bundekfesta, navodno je i na Antunovićevo traženje omogućio da tri Antunoviću bliske tvrtke i jedan obrt bez postupka javne nabave dobiju poslove u ukupnoj vrijednosti od 2.4 milijuna kuna. Antunović je, inače, bio jedan od bliskih suradnika gradonačelnika Bandića, s kojim je i uhićen u aferi Agram, a iz istražnog je zatvora pušten uz jamčevinu.

Brumnić: Zašto su reklame još uvijek na Trgu bana Jelačića?

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Zvane Brumnić komentirao je najnoviju USKOK-ovu istragu o šatoru na glavnom zagrebačkom trgu i Bundekfestu. Siguran je da će institucije pravne države provjeriti jesu li navedeni poslovi odrađeni u skladu sa zakonima, no podsjetio je i na problem reklama na trgu.

“Reklame su još uvijek na Trgu bana Josipa Jelačića. Ja ću vas podsjetiti da sam i na sjednici Gradske skupštine i svim odborima postavio jasno pitanje-ako idemo u tu odluku, mogu li se sve te reklame maknuti, postoji li ugovori koji se ne mogu poništiti? Rečeno mi je tada, da niti jedna reklama nije problem i da se mogu maknuti, a danas ih još uvijek vidimo na Trgu”, istaknuo je Brumnić.

Švaljek: opraštanje duga HDZ-u nije poseban tretman

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u utorak je, za opraštanje duga od 31.300 kuna Gradskoj organizaciji HDZ-a za prostor u Gundulićevoj ulici, rekla da se ne radi o nekakvom posebnom tretmanu HDZ-a niti bilo koje političke stranke.

“Bilo tko da se našao u toj situaciji mogao je iskoristiti zakonske mogućnosti. To je ovaj puta iskoristio HDZ, ali isto tako i građani, ustanove mogu se na isti način obratiti Gradu Zagrebu za dug koji je nastao doista prije dva desetljeća”, izjavila je Švaljek novinarima upitana o opraštanju duga zagrebačkom HDZ-u.

U zagrebačkom SDP-u opraštanje duga smatraju zakonitim, ali i moralno upitnim. “Konzultirao sam se s nekim pravnicima i čini mi se da pravno sve štima, znači nije protuzakonito, međutim tu je pitanje morala”, izjavio je novinarima SDP-ov gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger. Ocijenio je kako se u HDZ-u, kroz tu i priču oko optužnice protiv te stranke za zločinačku organizaciju, vidi i njihova socijalna politika. “Dakle, prvo nama, oprosti nama, pa ako ostane nešto, onda može malo i drugi”, rekao je Etlinger.

Smatra da u zagrebačkom HDZ-u to nisu trebali napraviti, jer to nije moralno. “U ovoj situaciji, na ovoj sjednici Gradske skupštine (u četvrtak) se raspoređuju sredstva za ovu godinu, nije da se nema od kuda platiti. Mislim da je to nekakva moralna obaveza prema Gradu, pogotovo zato što je taj dug za zateznu kamatu jako velik i datira još iz 1990-tih, tako da su stvarno trebali podmiriti svoja dugovanja”, istaknuo je Etlinger.

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak zapitao se zašto je Grad Zagreb HDZ-u oprostio dug za poslovne prostore, dok istodobno ta stranka plaća skupi predsjednički apartman u Hotelu Sheraton. Očito je, kaže, da ima puno premreženih interesa.

“To građani ne zaslužuju. To treba promijeniti. Nećemo posustati u ukazivanju na ono što je loše”, rekla je predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš, naglasivši kako je zagrebački HNS na to spreman, kao i na prijevremene izbore. U tom smislu je najavila da će 18. veljače zagrebački HNS predstaviti svoj program u Tribini Grada Zagreba, a dat će ga i građanima na javnu raspravu, kako bi svojim prijedlozima pomogli povećanju kvalitete života u Zagrebu.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić izjavio je Hini kako spomenuto HDZ-ovo dugovanje datira iz prosinca 1995. te od ožujka do prosinca 1996. godine, a iznosi 7.600 kuna. “Na to je bila obračunata kamata od 31.300 kuna i mi smo, kad su nam rekli da to dugujemo, pristali da platimo dug u smislu glavnice, a onda su nam oni temeljem uredbe, odnosno zakonskih propisa kamatu otpisali”, istaknuo je Mikulić.

“Za razliku od SDP-a koji je naslijedio prostore, i to puno prostora od Komunističke partije, kao naprimjer sjetimo se objekta u Bohinju koji je ravnatelj HRT-a Radman kupio, HDZ plaća sve svoje obveze s osnova najma za prostore u kojima smo u najmu od Grada”, istaknuo je Mikulić.

Izvor: Index.hr/ZDanas