fbpx

Sretan vam i blagoslovljen Božić

Većina kršćana danas slavi rođenje Spasitelja – Isusa Krista. Jedan je to od najvažnijih kršćanskih blagdana, a vjernici su ga diljem svijeta dočekali u crkvama na misama polnoćkama. Na polnoćki u vatikanskoj bazilici svetog Petra papa Franjo istaknuo je da je Božić postao talac materijalizma.

Kad se Isus rodio, od nekih je bio odbačen, a drugi su prema njemu bili ravnodušni. Slično se događa i danas s djecom žrtvama rata i migracija. U bazilici Rođenja Isusova u Bethlehemu na polnoćki se okupilo oko dvije i pol tisuće vjernika. Misu je predvodio vrhovni katolički poglavar u Svetoj Zemlji nadbiskup Pjerbatista Picabala (Pierbattista Pizzaballa) te pozvao na sućut s izbjeglicama i zaustavljanje nasilja koje uništava Bliski istok. Na polnoćki je bio i palestinski predsjednik Mahmud Abas. Jučer je nadbiskup Picabala predvodio procesiju kršćanskih vjernika od jeruzalemskoga starog grada do Betlehema.

U božićnoj poruci zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić ističe kako je Bog osobno „radi nas ljudi i radi našeg spasenja” sišao s nebesa i združio se s čovjekom, zauvijek.