fbpx

Dr. Jure Pupić Bakrač najmlađi je doktor znanosti s novom teorijom o anomaliji vrata

Posljednji i najmlađi doktor znanosti u zadarskoj bolnici je dr.sc. Jure Pupić Bakrač dr.med. On je kao liječnik, sada s dvostrukom titulom dobio specijalizaciju maksilofacijalne kirurgije 2017. godine na Odjelu Otorinolaringologije a završava je u jednom od zagrebačkih KBC-ova.

Jure Pupić Bakrač stekao je titulu doktora znanosti s 31 godinom. Doktorirao je 24. svibnja ove godine doktorirao na Medicinskom fakultetu u Mostaru, na kojem je diplomirao 2015. godine, pod mentorstvom prof.dr.sc. Nevena Skitarelića s temom „Kongenitalne malformacije vrata – povijesna kohortna studija”. Njegov doktorat izrađen je u sklopu znanstveno -istraživačkog projekta „Kongenitalne malformacije glave i vrata: retrospektivno-prospektivna kohortna studija bolesnika Zadarske županije”, doznajmo od mentora, ujedno i voditelj projekta je prof.dr.sc. Nevena Skitarelić. Projekt je nastao suradnjom Znanstvene jedinice Opće bolnice Zadar čiji je voditelj također dr. Skitarelić i Sveučilišta u Zadru.

„Doktorat dr. Pupića Bakrača uz proširenje do sada stečenih znanja iz embriologije, anatomije i kirurgije glave i vrata, postavio je potpuno novu teoriju nastanka prirođenih anomalija vrata. Ta nova teorija, najjasnije do sada objašnjava nastanak prirođenih anomalija škržnih lukova vrata i u potpunosti mijenja dosadašnje spoznaje o nastanku ovih prirođenih anomalija, neke stare i stotinu godina.Važno je istaknuti da je uz objavljeni doktorat u sklopu znanstvenog projekta objavljeno i pet znanstvenih radova u najjačim svjetskim znanstvenim časopisima, citiranim u bazi znanstvenih časopisa Current Contents. Objavom ovih znanstvenih radova u najjačim svjetskim časopisima, svjetska znanstvena zajednica je potvrdila značaj svih znanstvenih doprinosa ovoga doktorata, pojasnio je dr. Skitarelić inače šef Odjela ORL na kojem je dr. Pupić Bakrač dobio specijalizaciju.

Mladi specijalizant Pupić Bakrač doći će im pomoći tijekom kolovoza. U Zagrebu ostaje još godinu dan gdje mu je i supruga, dr. Ana Pupić Bakrač koja je na specijalizacija iz oftalmologije. I ona će uskoro doktorirati. Uz dvoje djece, specijalizaciju, život u Zagrebu, ovaj par medicinara od samog početka je posvećen i znanstvenom napredovanju.

Dr. Skitarelić je aktualni voditelj Znanstvena jedinica Opće bolnice Zadar, osnovane sada već daleke 1977.god. Nažalost, 2007.god. Ministarstvo znanosti RH je uskratilo dozvolu za daljnji rad Znanstvenoj jedinici zbog neispunjavanja uvjeta za rad. Inicijativom ravnatelja dr.Željka Čuline, 2018.god. počelo se razmišljati osnivanju Znanstvene jedinice za koju je nakon postupka recenzije, od Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH dobivana dopusnica u svibnju 2020. godine.

– Danas u Znanstvenoj jedinici Opće bolnice Zadar djeluje 14 sveučilišnih nastavnika i to jedan redoviti profesor u trajnom zvanju, pet izvanrednih profesora i osam docenata. Uz njih u Znanstvenoj jedinici aktivno je i šest doktora znanosti, od kojih su neki već u znanstvenom izboru za docenta, navodi voditelj Znanstvene jedinice koja je pomlađena s dr. Jurom Pupićem Bakračem

Izvor: 057info