fbpx

NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN VLASNIK JOLLY AUTOline-a: “Nezakonito iz stečaja uzeo robu za 6,9 milijuna kuna”

Poduzetnik Josip Stojanović, puno poznatiji kao Jolly, našao se pod teškom optužbom da je njegova kompanija Jolly Autoline nezakonito uzela gotovo sedam milijuna kuna vrijednu opremu tijekom stečaja tvrtki iz sastava nekad moćne auto kuće EUROline. EUROLine je bio u vlasništvu Milorada Radovanovića Brace, bivšeg tenisača, koji je još početkom 1990-ih počeo svoj poslovnih uzlet u Hrvatskoj kao zastupnik njemačkog Mercedes Benza, piše Telegram.

U međuvremenu je propao, pa mu se imovina već godinama rasprodaje na dražbama. Dio, i to nemale vrijednosti, došao je i u ruke Josipa Stojanovića Jollyja. Radovanovićeva firma koju sada predstavlja stečajna upraviteljica, dokazala je na sudu da je oprema iz Autolinea u stečaju preuzeta nezakonito.

Omiljeni poduzetnik ministara

Nakon Radovanovićevog poslovnog kraha upravo je Stojanović ostao vodeći domaći partner Mercedes-Benza, a prije detalja sudskog spora iznimno neugodnog za Stojanovića, ovdje valja podsjetiti na njegove dobre veze s hrvatskim političarima. Tako je nedavno s jednim od njegovih Mercedesa povezivana HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac. Osim toga, Jolly Autoline je u partnerstvu sa splitskom gradskom firmom Promet pobijedio i na natječaju za nabavu autobusa što je sufinancirano sredstvima iz EU fondova, a u vrijeme natječaja ministarstvo je vodila upravo gospođa Žalac.

Gospodin Stojanović u prijateljskim je odnosima s još jednom članom Vlade Andreja Plenkovića – ovih dana često spominjanim ministrom financija Zdravkom Marićem. Marić to ni ne taji.

Zbog činjenice da se nije izuzeo iz Nadzornog odbora HBOR-a, dok je odlučivano o kreditu kojim je Stojanović financirao hotel Olympia u Vodicama, ministar financija prijavljen je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ono je utvrdilo da se doista i radilo o sukobu interesa, ali je Upravni sud u Zagrebu nedavno tu odluku ukinuo. Slučaj, međutim, još nije pravomoćno okončan.

Detalji tužbe protiv Jollyja

No, vratimo se najnovijem sporu zbog kojeg je firma Josipa Stojanovića završila na sudu. Tužbu protiv Jolly Autolinea podnijela je nekadašnja Radovanovićeva firma Autoline. U njoj se Jollyja optužuje da je prisvojio gotovo sedam milijuna kuna vrijedan inventar i strojeve iz pogona u Dugopolju.

Nekoć je tamo Autoline imao Mercedesov servis, a danas se na istom mjestu nalazi jedan od Jollyjevih servisnih centara.

Problem je nastao kada je Stojanović poslovni objekt u Dugopolju kupio u stečaju druge Radovanovićeve firme, MBR. MBR bio vlasnik nekretnine, dok ju je Autoline imao u najmu. Unutra je svojevremeno postavio sav inventar i servisnu opremu. Drugim riječima, vlasnik zgrade bio je MBR, a opreme Autoline.

Što je sve kupio Stojanović?

Slučaj se zakomplicirao kada je Stojanović, u stečaju MBR-a, kupio servisni centar u Dugopolju. I dok on tvrdi da je kupio i nekretninu i opremu, iz Autolinea uvjeravaju da se u stečaju MBR-a prodavala samo zgrada i dvorište.

Inače, vrijednost cijelog inventara vještaci su procijenili na ukupno 6.988.937,50 kuna. Kada je njegova prodaja oglašena na dražbi organiziranoj još 2013. u sklopu stečaja Autolinea, Stojanović je ponudio iznos od svega 1,7 milijuna kuna. Skupština vjerovnika nije to prihvatila, jer je bilo premalo.

Stojanović tada izvodi manevar – šalje skupštini dopis u kojem stoji da je od vlastite firme koja je ranije kupila zgradu u Dugopolju – sada uzeo cijeli objekt u leasing. Tvrdi da tim ugovorom nije stekao samo gole zidove i zemljište već i sve stvari, odnosno opremu koja se u poslovnom prostoru nalazi.

Šteta za vjerovnike u stečaju

Iz Autolinea su pobijesnili kada su to čuli. Taj potez, tvrde, značio bi da će njihovi vjerovnici biti oštećeni. Zamjerali su Stojanoviću koji, nakon što nije kupio opremu, preko ugovora o najmu uspijeva preuzeti sve što se nalazilo u zgradi servisa u Dugopolju.

Zato protiv njega podnose tužbu. Njome je zatraženo da se sav inventar i strojevi vrate Autolineu. “Mi ne možemo sada ni ponuditi na prodaju našu opremu u nastavku stečaja, jer nam Jolly Autoline onemogućava da ju preuzmemo.

Kada bi se sva oprema demontirala iz hala moglo bi doći do gubitka njezine vrijednosti. Zato tražimo da nam Stojanović ili plati procijenjenu vrijednost od 6.988.937,50 kuna ili preda u posjed pokretnine, alat i opremu”, naveli su u tužbi.

Jolly optužio posrnulog konkurenta

Stojanovićevi odvjetnici ukazivali su pak kako Autoline uopće nije dokazao da je vlasnik opreme u Dugopolju. Upozoravali su da je u pitanju manevar između MBR-a i Autolinea, dakle, dvije Radnovanovićeve firme.

“Kad smo kupovali, odnosno uzimali u leasing ove nekretnine, tada nismo stekli samo gole zidove i zemljište, nego i sve što čini njihovu pripadnost, sve pokretne stvari koje trajno služe svrsi, sve njezine dijelove, strojeve i slične uređaje koji su trajno namijenjeni djelatnosti, jer inače stjecanje ne bi imalo nikakve svrhe”, poručili su iz Jolly Autolinea.

Sud: ‘Jolly mora vratiti opremu’

Pred sam kraj postupka primijetili su još jedan detalj: “Računi što ih je Autoline dostavio ne pokrivaju sve stvari s popisa koje se traže ovom tužbom”. Inače, riječ je o popisu koji se nalazi na 22 stranice sudske presude u koju je uvid dobio Telegram. Na njemu je navedeno sve – od stolica do automobilskih guma i strojeva.

Njihovu vrijednost procijenili su vještaci. U odnosu na ono što je procijenjeno tijekom stečaja, dakle onih 6,9 milijuna kuna, vrijednost je korigirana na 5,8 milijuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu utvrdio je da su stvari u poslovnoj hali u Dugopolju doista vlasništvo Autolinea i da ih Jolly nezakonito drži u posjedu. Hoće li ih sada konačno i vratiti? Presuda je još nepravomoćna i Stojanovićeva kompanija može na nju uložiti žalbu.


VEZANI ČLANCI

GOMILAJU SE AFERE MINISTRICE ŽALAC Vlasnik Mercedesa je tvrtka Josipa Stojanovića Jollyja koja je pobijedila na natječaju njezina ministarstva