fbpx

GRADSKA VLAST PRODALA ZADAR Većinu poslovnih prostora dali su Albancima za šaku eura

Lokalni poduzetnici se sve više žale na pogodovanje institucije Grada Zadra pojedinim grupacijama te na nemogućnost iznajmljivanja atraktivnijeg poslovnog prostora prvenstveno na Poluotoku. Gradska uprava je većinu tih poslovnih prostora iznajmila Albancima.

Koruptivna politika lokalne vlasti koja se provodi već desetljećima dovela je Zadar do toga da se atraktivni poslovni prostori dijele onima koji daju najdeblje koverte, a najdeblje koverte daju Albanci. Grad Zadar upravo njima iznajmio najatraktivnije lokale u svom vlasništvu. To se najviše da primjetiti na Poluotoku.

Pitamo se, čija je gradska vlast kada prednost zakupa poslovnih prostora daje došljacima i manjinama, a ne lokalnim poduzetnicima? Dodatni problem je i taj što navedene manjine drže do svojih sunarodnjaka pa prvenstveno njih zapošljavaju u svojim lokalnima kao uvoznu radnu snagu.

Zadar u rukama Albanaca

Građani su primjetili da se na poluotoku u posljednje vrijeme može sve više čuti Albanski jezik, a primjećuju i sve više Albanaca koji se naseljavaju u Zadar, te koji u grupama često šetaju po Poluotoku. Građani se i žale kako su bahati i kako se ponašaju kao da je sve njihovo. Navodno, prema iskazima upoznatih, postoji i lista čekanja za Albanske poduzetnike koji su zainteresirani za određene prostore u vlasništvu Grada Zadra.

U instituciji Grada Zadra, deblja koverta je jača od zakona!

U posljednje vrijeme najveći građevinski investitori u Zadru su upravo Albanci, a nerijetko se za njihove projekte vežu afere oko izdavanja građevinskh dozvola. Grad Zadar u pravilu izrađuje razne urbanističke planove te izdaje građevinke dozvole mimo zakona po principu – tko da kovertu dobije. No ovdje se radi o puno većim i debljim kovertama od onih za poslovne prostore. U pitanju su milijuni, a investitori se naknadno reketare problemima oko spajanja struje vode i ostalih komunalija za što naravno je potebno ponovno podmazati pravu osobu.

Najbolji primjer toga su zgrade za “četiri brata” u Diklu koje su sagrađene nedavno, a vlasnici su upravo Albanci. Na istom terenu prethodni vlasnik nije mogao godinama dobiti građevinsku dozvolu. Kada su isti teren kupili Albanci, Grad Zadar je dovolu izdao u roku od samo nekoliko mjeseci!

Kasnije je Visoki upravni sud ukinuo odluku Grada Zadra o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambene zone “Suha” u Zadru, donesene 2014. godine za upravo te četiri zgrade no zgrade su i dalje tamo, a koverta je već vjerovatno odavno potrošena.

Prostori Albancima, luke i hoteli Turcima i Kinezima, a lokalno stanovništvo na rad u inozemstvo ili čuvati ovce

I dok lokalni poduzetnici propadaju, neki su čak donijeli odluku da napuste Hrvatsku, a njihovo mjesto rado preuzimaju Albanci. Svemu tome uvelike doprinosi upravo lokalna vlast koja im za deblju kovertu ispod stola namjesti poslovni prostor kao i mogućnost postavljanja stolova na sred kalelarge.

Plan lokalne vlasti je definitivno uništiti i ono malo privrede lokalnog stanovništva. Hotele, putničke luke i marine dati Turcima, teretnu luku Gaženica – Kinezima, poslovne prostore i lokale – Albancima, a mlade Hrvate potjerati na rad u Njemačku, tko ima sreće dobiti tamo posao, tko nema neka čuva ovce na Velebitu!

To je politika naše lokalne vlasti. Prodali su nas za šaku eura!