fbpx

OKUPLJA VLADU SPASA Milanović prvo šokirao datumom izbora, a onda objavom da i sam ide na parlamentarne izbore!

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlučio je o datumu parlamentarnih izbora: bit će to u srijedu, 17. travnja, objavio je. Ako mu se mora išta priznati to je da znade ne iznenaditi, nego šokirati. Ne toliko datumom, koliko i osobnim uključivanjem u parlamentarne izbore, jer, nedugo nakon objave kad će se održati izbori, Milanović se pojavio na pressici SDP-ovog čelnika Peđe Grbina i objavio da ide na parlamentarne izbore kao kandidat ljevice za premijera, uz znakovitu najavu: “Rijeke pravde dolaze”…

Još se nisu ni slegli prvi dojmovi oko termina izbora, a već je stigao novi šok.

U životu svakog od nas postoje trenuci kad treba izaći iz zone komfora. Taj čas je kucnuo na moja vrata momentom stanovitog Turudića- počeo je svoj neočekivani govor  Milanović, napominjući  da su svi pokušaji da se to spriječi završili zulumom. -Došlo vrijeme da se konji sedlaju- rekao je i obećao odlučnu i čistu vlast.

-Lopove, ugnjetavače i njihove pomagače izbacit ćemo. Sa mnom znate na čemu smo. Ja i moji suradnici se u vlasti o uzuse vlasti nismo ogriješili, vidjelo se, zna se, i nećemo. Od razlika je veća vjera i snaga da možemo raditi zajedno. Rijekepravde dolaze, izlit će se na proljeće i živjet ćemo u jendoj boljoj, pravednijoj Hrvatskoj- poručio je u svom neočekivanom obraćanju javnosti Milanović.

Nešto prije toga malo koga nije iznenadio odabranim terminom održavanja parlamentarnih izbora. Malo tko je očekivao da će se Milanović odlučiti za neki od inače radnih dana u tjednu,  za srijedu, 17. travnja, a ne za nedjelju. Drugo, vjerovalo se da će izabrati svibanj, a ne travanj, kako bi oporbi, napose lijevo-liberalnoj, dao malo više vremena da se konsolidira i pripremi za izbore, jer, notorno je da je HDZ za izbore najspremniji. No, Milanović je svih iznenadio. Pokazat će se da je to bila tek njegova prva runda iznenađenja…

-Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja i u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu danas, 15. ožujka 2024. godine.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan- stoji u priopćenju s Pantovčaka.

Iako su neki spekulirali o tome je li odluka zakonita ili nije, s obzirom da je srijeda 17. travnja inače radni dan, a odlukom predsjednika o tome da se toga dana izađe na birališta, ta srijeda postaje automatski neradni dan, potvrdio je Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva za Dnevnik.hr. Nema potrebe, kazao je Hojski, da netko izbornu srijedu proglašava neradnim danom jer jezakonom određeno da je izborni dan-neradni. Dakle, u srijedu 17. travnja neće raditi  tgovine, tvrtke, škole, vrtići, državne i javne službe…svi na birališta.

Kome je predsjednik ovim datumom izbora pogodovao? O tome postoje različita mišljenja, ali, nakon što se Milanović nakon objave izbornog dana i dodatno oglasio objavom da i sam ide na izbore, te da će biti kandidat ljevice za premijera, potalo jedeplasirano pitanje na čijoj je strani predsjednik Republike u ovim izborima. Nasuprot principu da se predsjednik države ne miješa u kampanju i ni na koji način ne sudjeluje, osim svojim građanskim pravom da glasa, Milanović je odlučio i to pravilo ignorirati i kako je poručio građanima i javnosti, osobno se angažirati kako bi se temeljito “počistile Augijeve štale” te obećao formiranje vlade nacionalnog spasa…