fbpx

Budi se istok i zapad: Nakon Madrida, velika pobuna protiv sistema buknula i u Ateni

Nakon opće pobune koja je jučer izbila u Madridu, slična situacija danas je zahvatila Grčku. Oko 350.000 prosvjednika, prema procjenama sindikata ADEDY, izašlo je danas na ulice Atene kako bi prosvjedovali protiv neizdrživih mjera štednje.

Kao i u Madridu, i u Ateni je konačni cilj bio zgrada parlamenta. Međutim, i ovdje je dobro opremljena interventna policija bila prisutna u velikom broju kako bi spriječila potpunu invaziju centra političke moći u Grčkoj. Oko parlamenta ih je raspoređeno čak 3000. Tisuće aktivista okupile su se na trgu Syntagma, a prvi sukob s policijom, koji se činio neizbježan, počeo je oko 14 sati.

Policija se ipak nije suzdržala od upotrebe kemikalija
Kao i obično, najjača oružja prosvjednika bilo su kamenje i Molotovljevi kokteli, dok je policija krenula sa suzavcem i granatama za omamljivanje, te pendrecima. Grčki list Kathimerin javlja kako je policiji naređeno da se suzdržava od upotrebe kemikalija protiv prosvjednika, ali su se ovi očito oglušili na direktive s vrha.

RT javlja kako se iznad trga još uvijek uzdižu stupovi dima, a sigurnosne snage su rastjerale veći dio prosvjednika. Međutim, velik broj aktivista još uvijek se nalazi na trgu, koji je u zadnjih godinu i pol dana u više navrata bio poprištem sličnih demonstracija koje su krvavo završavale.

Lokalni mediji javljaju kako je grčka policija zasad uhitila pet ljudi, a ozlijeđenih je desetak. Navodno je do uhićenja došlo kada su se pripadnici ljevičarske stranke Syriza sukobili s interventnom policijom u ulicama Panepistimiou i Benaki u središtu grada. Međutim, ukoliko se obračuni nastave, jasno je kako će te brojke rasti.

Prosvjeduje se i u drugim grčkim gradovima
Tisuće prosvjednika marširale su i ulicama Soluna. Taj se prosvjed zasad odvija mirno, javljaju grčki mediji. Na današnji prosvjed diljem Grčke pozvali su vođe dva najveća radnička sindikata. U tijeku je i 24-satni opći štrajk. Glavni slogan prosvjeda je “Van s Europskom unijom i MMF-om”. Vlada Antonisa Samarasa pokorila se diktatu Trojke te uvodi dodatne mjere štednje od 11,5 milijardi eura.

“Ove mjere su neizdržljive, nepravedne i samo pogoršavaju krizu. Odlučni smo boriti se dok ne pobijedimo”, kazao je sindikalni vođe Costas Tsikrikas za Reuters. “Pozivamo sve radnike da nam se pridruže u maršu protiv politike koju nam nameće Trojka”, dodao je.

KLIKNI ZA VIDEO LINK: VIDEO 1 i VIDEO 2

Izvor: Index.hr