fbpx

Muljažama u preprodaji robe zaradili skoro 40 milijuna kuna

Bivšeg pročelnika Porezne uprave Zadar Ivicu Jurčevića te Fabijanića i Kurilića tužiteljstvo tereti da su na razlici cijena od preprodaje robe “Pagplastike” “Plastkominvestu” te muljažama s kamatama na dividendu, zaradilDeset godina od podizanja optužnice zbog više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminala “teških” gotovo 40 milijuna kuna, jučer su na optu andatom u toj ustanovi ikada, Ivicu Jurčevića te Fabijanića i Kurilića tužiteljstvo tereti da su još 1994. godine nakon sklapanja ugovora s Hrvatskim fondom za mirovinsko osiguranje o prodaji dionica “Pagplastika” otkupili ukupno 54,44 posto udjela čime su postali većinski vlasnici poduzeća. Potom su, podijelivši funkcije – Jurčeviću onu predsjednika Uprave, Kuriliću njegova zamjenika, a Fabijaniću predsjednika Nadzornog odbora, s ciljem da iz “Pagplastike” “isisaju” kapital, osnovali suvlasničko poduzeće “Plastkominvest”. Međusobno mijenjavši funkcije, trojica poslovnih partnera od raznih su poduzeća nekoliko narednih godina nabavljali sirovinu za tvrtku “Plastkominvest” i preprodavali je tvrtci “Pagplastika” za znatno veći iznos. Na razlici cijene tako su, prema navodima optužnice, zaradili desetke milijuna kuna, a za isti iznos oštetili su državni proračun.

U optužnici se navodi da su Jurčević, Fabijanić i Kurilić kao suvlasnici tvrtke na račun poduzeća “Plastkominvest” uplatio ukupan iznos od 19,8 milijuna kuna, od kojih se iznos od 10,2 milijuna kuna odnosi samo na trgovanje s tvrtkom “INA Polikem”, a preostalih 9,5 milijuna kuna na nekoliko drugih tvrtki.

– Na razlici cijena nabave i prodaje robe te iznosa od 6,1 milijun kuna koji su naložili isplatiti s računa “Pagplastike” na račun “Plastkominvesta” avansno bez ikakve obveze, oštetili su “Pagplastiku” za 25.955.889,51 kuna, a tvrtci “Plastkominvest” u svom vlasništvu priskrbili taj novac bez ikakve osnove. Po istom modelu trojica optuženika u desetak su godina na preprodajama i malverzacijama s vlasničkim udjelima zaradila su još 13,7 milijuna kuna čime su se na koncu okoristili za gotovo 40 milijuna kuna.

Osim navedenog, pod točkom 12. optužnice, tereti ih se da su 1997. godine, kao osnivači i vlasnici “Plastkominvesta” isplatili sebi kamate na dividendu bez ikakve osnove u iznosu od 75.785,70 kuna, a pod točkom 13. da su prikazujući fiktivne račune prema tvrtkama “Bomus”, “Acro”, “Sesar” i “BWC” prikazali dobit poduzeća manju za 9,5 milijuna kuna. Na taj su način izbjegli uplatiti 2,7 milijuna kuna poreza te su za taj iznos oštetili državu.

Suđenje se nastavlja 23. listopada, a na raspravu će biti pozvani sudski vještaci radi neposrednog ispitivanja.

Sva trojica optuženika danas su u mirovini s prosjekom od pet tisuća kuna, a u svom vlasništvu imaju vrijedne nekretnine i pokretnine. Nakon čitanja optužnice, sva trojica kazala su kako se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki optužnice.

Izvor: Zadarski list