fbpx

Duboko plavetnilo potonulo u stečaj

Dug nije podmiren, iako je protekao znatno duži rok za njegovo podmirenje od onoga koji je predloženik zatražio. Nema razloga za odustajanje od prijedloga otvaranja stečaja. Stečaj ne mora značiti likvidaciju tvrtke jer postoji i opcija stečaja s preustrojem, rekla je Vitaljić

Nad tvrtkom Duboko plavetnilo – Ugljan projektant jučer je otvoren stečaj na Trgovačkom sudu u Zadru na zahtjev države. Tvrtka koja je planirala na otoku Ugljanu u općini Preko realizirati projekt izgradnje luksuznoga turističkog naselja, vrijednog više od milijardu kuna, otišla je u stečaj jer nije mogla platiti dug manji od 100.000 kuna.

Nisu pomogle molbe direktora
Iako je jučer u sudnici sutkinje Ardene Bajlo odvjetnica Ana Buljan, predstavnica Dubokog plavetnila, donijela potvrdu o uplati 136 tisuća duga, napomenuvši da je tako podmireno šezdeset posto duga prema državi i izjavila da će se ostatak platiti u razdoblju od najdulje mjesec dana, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika Lidija Vitaljić bila je neumoljiva. Nisu pomogle ni molbe direktora Milana Kotura te obećanje kako će dug biti podmiren u roku od tjedan dana.

– Dug nije podmiren, iako je protekao znatno duži rok za njegovo podmirenje od onoga koji je predloženik zatražio. Nema razloga za odustajanje od prijedloga otvaranja stečaja. Stečaj ne mora značiti likvidaciju tvrtke jer postoji i opcija stečaja s preustrojem, rekla je Vitaljić.

Sadašnjeg stečajnog dužnika Općina Preko je izabrala za investitora gradnje luksuznoga turističkog kompleksa s hotelom kapaciteta 500 kreveta i kategorije četiri zvjezdice te urbanim vilama na 386.401 metar četvorni zemljišta na lokaciji Mačjak-Šumljak u uvali Prtljug. Navedeno zemljište prodavano je putem međunarodnog natječaja. Nakon dva propala pokušaja Duboko plavetnilo izabrano je na trećem cjenovno najpovoljnijem. Cijena zemljišta u prva dva natječaja iznosila je 25 eura po kvadratu, a kako zainteresiranih kupaca nije bilo spuštena je na 17,2 eura.

Povukli se veliki igrači
Osim što je Općina Preko odlučila spustiti cijenu zemljišta odrekla se i kamata. Obveza Dubokog plavetnila bila je na račun Općine Preko uplati 6,64 milijuna eura.

– Novac na naš račun nije uplaćen. Rok za to ističe danas i ako se on ne uplati mi ćemo raskinuti ugovor te krenuti u raspisivanje novoga, četvrtog natječaja u potrazi za investitorima. Nismo baš optimistični po tom pitanju. Iz dosadašnjih iskustava vidimo da ni popusti s naše strane nisu doveli do nekih bitnijih pomaka, kazao je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.

Očigledno je kako je jučer praktično završena priča o Dubokom plavetnilu – Ugljan projektant kao velikom investitoru koji bi na otok Ugljan uložio više od milijardu kuna. Sama tvrtka bez imovine i sa samo jednim zaposlenim nije mogla financirati veliki projekt pa je logično za pretpostaviti da su se iz igre povukli veliki igrači. Očigledno se radi o britanskom dioničkom društvu Cubus Lux, osnivaču Dubokog plavetnila kao i drugih tvrtki na ovom području koje se bave turizmom poput Dubokog plavetnila – Hoteli za turizam i ugostiteljstvo.

[stextbox id=”okvir” caption=”DIREKTOR KOTUR JEDINI ZAPOSLENIK” image=”null”]

Tvrtka Duboko Plavetnilo – Ugljan projektanti nema imovinu, ima otvoren račun kod Erste & Steiermärkische Bank koji se nalazi u blokadi, prije dvije godine davala je pozajmice drugima koje nisu vraćene, kako je jučer na Trgovačkom sudu rekao direktor Milan Kotur.

Kotur je uz to izjavio kako je on jedini zaposlenik tvrtke, da se računovodstvo vršilo interno, te da ne može s točnošću dati podatke o stanju i kretanjima na računu.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list