fbpx

Fra Nimac prodao teren za 1,3 milijuna eura, kupac zatražio uknjižbu

Atraktivna parcela u Baškom Polju od 43 tisuće kvadrata uz more uistinu je prodana tvrtki Sunčani Bast, i to za 1.310.000 eura, potvrđeno je Indexu iz izvora koji se uključio u istragu nečuvenog skandala u Franjevačkom provincijalatu Presvetog Otkupitelja u Splitu.

Ugovor sastavljen u travnju, novac uplaćen u svibnju
U splitskoj Nadbiskupiji ni danas nema reakcije, nakon što nam je prije dva dana generalni vikar don Ivan Čubelić izjavio kako je prodaja terena ništavna te da se kupac neće moći uknjižiti na teren jer ga je prodala osoba koja nema punomoć za prodaju. Don Čubelić nije bio siguran je li teren uopće prodan što je u najmanju ruku čudno s obzirom da je ugovor sastavljen još u travnju ove godine, a novac uplaćen mjesec dana kasnije. Kako je moguće da Nadbiskupija ne zna je li teren tolike vrijednosti promijenio vlasnika?

Kler pere ruke?
Čudna je još jedna stvar. Naime, za aferu se pročulo tek kada je na čelo provincijalata zasjeo fra Joško Kodžoman. Indexu je nekoliko sugovornika skrenulo pažnju na to da odbjegli fratar iz Baške Vode Šime Nimac nije tek tako prodao teren na svoju ruku, već da je za sve postojala i suglasnost župnog i pastoralnog vijeća, provincijala te čak i nadbiskupa. Situacija je, naime, takva da franjevci samo upravljaju župom te im je zabranjeno otuđivati bilo što iznad 25 tisuća kuna i za sve trebaju suglasnost Nadbiskupije.

Čemu plaćati 33 eura kvadrat u zelenoj zoni?
Kako don Čubelić ne zna je li teren uopće prodan, evo još jedne korisne informacije. Kupac je prije tri mjeseca predao i zahtjev za uknjižbu! Iza tvrtke Sunčani Bast stoji splitski odvjetnik Mario Mikulić. Pokušali smo ga danas dobiti u njegovom odvjetničkom uredu, no nismo imali sreće. Odvjetnik nije bio za komunikaciju, što je šteta jer smo ga htjeli pitati za ovu interpretaciju don Čubelića. Što je kupio 43 tisuća kvadrata po cijeni od 33 eura po četvornom metru ako se neće moći uknjižiti? Čovjek je odvjetnik pa bi zasigurno imao neki uvjerljivi odgovor.

Pravo pitanje je i čemu tako skupo platiti česticu koja se nalazi u zelenoj zoni bez mogućnosti gradnje. Ako je vjerovati Jošku Roščiću, načelniku Baške Vode, najmanje 10 godina neće biti prenamjene prostora. Isplati li se za tolike pare čekati neizvjesnu budućnost. I tih 10 godina po Roščićevom tonu zvuče krajnje nesigurno.

Fra Nimac prodao teren pa kupio jahtu i Passat
Sva je prilika da se skandal pošto poto želio zataškati, a stvari evidentno ni izdaleka nisu istjerane na čistac. S obzirom da se o poslovnom pothvatu fra Nimca naširoko piše i govori već danima, slučaj će podrobno istražiti i policija i Državno odvjetništvo.

Fra Nimac je proteklih dana davao stidljive izjave kako nije ni vlasnik jahte Lucky Me, koju su reporteri Slobodne Dalmacije pronašli u biogradskoj marini, a ni skupocjenog Passata, za kojeg Index doznaje da je nabavljen odmah nakon prodaje parcele u Baškom Polju.

Fratrova cura radi u banci, a muž policajac?
Najnoviji skandal u franjevačkom provincijalatu u Splitu ima i obilježja sapunice. Ne samo da kler nije siguran je li teren prodan, oni zapravo ni ne znaju što je s fra Nimcem, koji navodno želi skinuti mantiju i potražiti sreću sa svojom družicom, čiji identitet još nije otkriven, što ne znači da neće biti. Žena je navodno bankarica, a suprug joj je – policajac. Kakav triler. Uplata za teren išla je preko Splitske banke, ne bi bilo iznenađenje da je fratrova cura zaposlenica upravo te banke. Istražitelji raspliću klupko strasti, prevare i podmetanja u provincijalatu, tko zna kamo će ih istraga odvesti…

Izvor: index.hr