fbpx

Fra Nimac se brani sa slobode

Sudac Stanko Grbavac smatra da fra Nimac neće pobjeći iz zemlje, a i da ne može utjecati na svjedoke, pa mu nije odredio istražni pritvor. Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na tu odluku. Nimac se veselo pozdravio s novinarima i hodnikom uputio u nepoznatom smjeru

Sudac istrage odlučio je pustiti na slobodu Šimu Nimca, 34-godišnjeg fratra osumnjičenog za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti – prema prijavi, prodao je za 1,3 milijuna eura crkveno zemljište u Baškoj Vodi, a novac zadržao. Splitsko tužilaštvo zatražilo je istražni zatvor za fra Šimu od 30 dana, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika Rene Laura smatra da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, ali i opasnost od bijega. No, mišljenje je suca Stanka Grbavca da niti jedan od tih osnova za pritvaranje ne stoje.

– Sav dokazni materijal je u pisanom obliku, dakle nema opasnosti od utjecaja na svjedoke. Riječ je o hrvatskom državljaninu, koji je uostalom sam pozvao policiju i predao se, koji niti u jednom trenutku nije napustio državu, dakle nema opasnosti niti od bijega, kratko je obrazložio svoju odluku sudac Grbavac.

Priznanje
Doznajemo i kako je fra Šime de facto priznao djelo: kazao je kako je uzeo novac s računa, no niti ga je potrošio niti ga je iznio iz Hrvatske. Pohranio ga je na sigurno, kazao je osumnjičeni bivši župnik u Baškoj Vodi. Od koga je prijetila opasnost za novac, kao i gdje ga je pohranio, za sada nije želio govoriti, kao niti davati izjave predstavnicima medija nakon odluke o puštanju na slobodu. Klimnuo je, gotovo veselo, novinarima i potom inkognito napustio zgradu splitskog suda sa svojom braniteljicom, zagrebačkom odvjetnicom Nelom Pedišić kroz tunel koji spaja Palaču pravde i zgradu splitske PU.

No, tužiteljica Laura najavila je žalbu na ovakvu odluku suca Grbavca pa fra Šimi još uvijek prijeti opasnost od odlaska u »pržun«.

U međuvremenu istraga slučaja se nastavlja, zatražen je sudski nalog za pretragu fra Šiminog passata, ispitivanje prvih svjedoka.

Ženska ruka
Fra Šime Nimac postao je prava medijska zvijezda (o njemu se piše i izvan granica Hrvatske) posljednjih dana nakon što se otkrilo da je račun Župe Presvetog Uznesenja BDM u Baškoj Vodi olakšan za malo manje od 10 milijuna kuna koliko su kupci platili gotovo 40 tisuća kvadrata crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi.

Upravo je jedna žena, djelatnica splitske banke (koja je zahtjev za razvod od supruga, inače policajca, podnijela sedam dana nakon što je Šime Nimac po treći put uzeo novac) čini se pomogla fra Šimi u prebacivanju milijuna na sigurno. Ona je i zatečena u stanu u Zagrebu gdje je policija pronašla Šimu Nimca, no zanimljivo, nije obuhvaćena kriminalističkom obradom: čini se da ni tužilaštvo ni policija ne smatraju da kod nje »postoji svijest o počinjenju kaznenog djela«. Iako je pomagala franjevcu s 10 milijuna kuna?!

[stextbox id=”black” caption=”BILO JE I GORIH” image=”null”]Odluka da se osumnjičeni fratar u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode zapravo nije čudna ni neuobičajena, zanimljivija je bila ekspresna obrada cijelog slučaja organa progona. Na slobodi čekaju daljnji tijek kaznenog postupka (u raznim fazama) i brojni osumnjičeni u raznim drugim predmetima, također spektakularnim, po pitanju tvrtki koje su oštetili kao i po multimilijunskim iznosima – skupina vlasnika i direktora osumnjičenih u slučaju propasti Credo banke (tu je zapravo oštećena država, koja je morala nadoknaditi preko 400 milijuna kuna štednje građana), pa zatim po dva seta čelnika, u različitim vremenskim razdobljima, Brodosplita i Hajduka.[/stextbox]