fbpx

Je li 40 godina zatvora dovoljna kazna za ubojstvo Antonije Bilić? Paravinja tvrdi: Nisam kriv!

Svega još nekoliko sati dijeli nas od presude Draganu Paravinji optuženom za otmicu i ubojstvo mlade Drnišanke Antonije Bilić. Tužiteljstvo je za njega tražilo maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. Hoće li je i dobiti? Naime, u slučaju u kojem je suđenje bilo zatvoreno za javnost, očigledno ima i “rupa”. Paravinja tvrdi: “Nisam kriv!”, Antonijino tijelo nikad nije pronađeno, a kakva je njena sudbina od dana nestanka ostalo je nerazjašnjeno.

Zarazni osmijeh ove 17-godišnjakinje njena je obitelj posljednji put uživo vidjela 7. lipnja prošle godine. Nadaju se ne i posljednji. Za obitelj je Antonia i dalje nestala, ne i mrtva. Nadali su se da će tijekom suđenja Paravinja, koji je prvotno istražiteljima priznao ubojstvo, a kasnije sve porekao, razjasniti svima okolnosti Antonijinog nestanka i ukoliko ju je doista ubio, otkriti što je napravio s njenim tijelom. Obitelj Bilić nedavno je Paravinji poručila da će mu sve oprostiti, samo ako im otkrije što se doista dogodilo s Antonijom. No, do toga nije došlo.

Nakon maratonskog ročišta održanog u srijedu, na kojem su obrana i tužiteljstvo iznijeli svoje završne riječi, Paravinja se dan uoči izricanja presude i točno 500 dana od nestanka mlade Drnišanke posljednji put obratio sudu: “Nisam kriv. Žrtva sam montiranog procesa. Svi su se urotili protiv mene, država, sud i tužiteljstvo”.

Kobno stopiranje
Tog kobnog 7. lipnja prošle godine, oko 8.30 sati, Antonia Bilić izašla je iz obiteljske kuće u selu Krička kraj Drniša i zaputila se prema Čikolskom mostu te stopirala u smjeru Splita. Ondje je oko 10 sati viđena kako ulazi u kamion. Signal s mobitela nestale djevojke zabilježen je posljednji put na dan nestanaka oko 15.40 sati u Karlovcu.
Iako joj se od tog dana gubi svaki trag i njezino tijelo nikada nije pronađeno, za pokušaj njenog silovanja i ubojstvo je optužen Dragan Paravinja. Paravinja je uhićen 26. lipnja 2011. godine u selu kod Srpca u BiH te je, prvi puta, izručen Hrvatskoj 22. srpnja prošle godine. U prvom razgovoru s BiH istražiteljima je priznao da je ubio Antoniju Bilić i potom je bacio sa jednog od mostova na rijeci Krki. Po dolasku u Hrvatsku je negirao svoje navode iz BiH te tvrdi kako toga dana uopće nije vozio na dionici gdje je mlada djevojka stopirala. Tvrdi i da su dokazi pronađeni u njegovom kamionu podmetnuti.

Optužnica protiv njega u Hrvatskoj je podignuta 21. studenog prošle godine. Paravinja je potom konačno sredinom veljače ove godine, iz BiH gdje mu je potvrđena presuda od dvije godine i deset mjeseci zatvora za silovanje djevojke na području planine Jahorine kod Sarajeva 2002. godine, vraćen u Hrvatsku kako bi mu se moglo suditi za Antonijinu smrt.

Izvor: index.hr