fbpx

Jovanović neće dati ostavku

Ministar obrazovanja Željko Jovanović neće dati ostavku, unatoč tome što je doživio težak udar kad je premijer Zoran Milanović u srijedu odlučio povući njegov Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz saborske procedure

Milanović je u srijedu u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslao dopis kojim sporni zakon povlači iz procedure na doradu, a da to ranije nije javio svom ministru školstva. Zakon je povukao zbog prijepora u akademskoj zajednici, ali i u samom SDP-u gdje su potpredsjednik Vlade Branko Grčić i zastupnik te bivši ministar znanosti Gvozden Flego bili protiv predloženih rješenja. Jovanović ih je zbog toga u medijima nazvao uskogrudnima i taštima, te je na kraju presjekao Milanović čim je došao iz SAD-a.

Složan SDP
No, ostavke ministra školstva ipak nema jer su Jovanović, Grčić i Milanović u srijedu navečer na Ibleru, nakon komemoracije Borisu Špremu, još satima razgovarali i dogovorili da će zakon još dorađivati i da ima vremena za sve. Iako od pritom od šefa Milanovića dobio “po prstima” zbog oštrih izjava o kolegama u medijima, Jovanović nije ostao bez podrške premijera, dapače normalno može nastaviti s radom.

– Prije povlačenja zakona iz saborske procedure razgovarao sam sa premijerom i zajednički smo se dogovorili da je potrebno odraditi još jednu rundu konzultacija kako bi u sabor već u prvom čitanja zakon došao bez ijednog spornog detalja. Prema tome, nikakvih sukoba u SDP-u nema. Postoji samo konstruktivna rasprava o mogućim rješenjima, izjavio nam je jučer Jovanović. On je, kako kaže, s riječkim rektorom Perom Lučinom u Rijeci dogovorio poboljšanja ovog zakon još dok je kružila priča o ostavci.

– Ako sam u nekom trenutku malodušja i pomislio na ostavku sada sam jače nego ikada prije spreman još čvršće nastaviti provedbu svog plana za osiguravanje više reda i rada u resoru obrazovanja, znanosti i sporta! Sve lobije kojima to ne odgovara, i koji priželjkuju moj odlazak, morati ću razočarati! Upravo ti kojima promjene smetaju žele potaknuti moj odlazak kako se promjene ne bi dogodile. Ali, evo, neću im priuštiti to zadovoljstvo, kaže Jovanović.

Slučaj Zelenika
On međutim još mora riješiti problem svog pomoćnika za znanost Saše Zelenike, čija ostavka nakon ovoga još visi u zraku, a čiji je resor pisao zakon. On je dobio time-out ovog produženog vikenda da razmisli o ostavci, a Jovanović ističe da Zelenika i dalje ima njegovu podršku, ako to želi.

Ovo je već drugi puta u kratkom mandatu od devet mjeseci da se Jovanović našao na tapetu medija, a i na razgovoru kod šefa Vlade i stranke, no kako ih povezuje ne samo zajednički rad nego i dugogodišnje prijateljstvo, ministar obrazovanja nastavlja raditi s Milanovićevom podrškom.

Hoće li na kraju morati pristati na produženje radnog vijeka za profesore na sveučilištima i iznad 65 godina, te manje radikalno rezati upisne kvote na ekonomiji i još nekim fakultetima, vidjet će se, no očekuje se kompromisno rješenje za sve, jer je to u interesu i samom šefu Vlade Zoranu Milanoviću.

Izvor: Zadarski list