fbpx

“Matrica” je stvarna: Postoji način da se dokaže živimo li u kompjuterskoj simulaciji

Još 2003. godine Nick Bostrom, profesor s oksfordskog Sveučilišta, izložio je svoju tezu prema kojoj postoji mogućnost da ustvari živimo u kompjuterskoj simulaciji.

On tad nije ponudio znanstveni dokaz koji bi podržao tu tezu, ali sad se pojavio tim fizičara koji tvrdi da je takvo što uistinu moguće. To žele dokazati uz pomoć takozvanog kozmološkog potpisa koji bi u tom slučaju poslužio kao popularna “crvena pilula” iz legendarnog filma “Matrica”.

Naime, Silas Beane i njegov tim sa Sveučilišta u Bonnu, tvrde da simulacija svemira treba imati određena ograničenja, koja bi ljudi unutar simulacije trebali moći uočiti, u obliku svojevrsnih ograničenja fizičkih procesa. Prema njihovim tvrdnjama mi bismo ta ograničenja mogli identificirati kad bismo sami stvorili simulaciju svemira. A to je upravo ono što fizičari sad pokušavaju napraviti.

Iz tog su razloga stvorili ultra umanjenu verziju svemira, unutar koje, kako bi otkrili spomenuti potpis, simuliraju kvantnu kromodinamiku – osnovnu silu u prirodi koja omogućuje nastanak nuklearne sile među protonima i neutronima te objašnjava njihovu interakciju. Osim toga, “teorijom šablone rešetke” stvaraju umjetan kontinuum vremena i prostora koji im omogućava novi uvid u osnovnu prirodu tvari, piše io9.

Smatraju da je njihova simulacija preteča puno snažnije verzije unutar koje bi se jednog dana moglo uključiti molekule, stanice, pa čak i ljude, ali zasad su usmjereni na stvaranje preciznih modela kozmoloških procesa i otkrivanje onih koji bi mogli predstavljati ograničenja simulacijama.