fbpx

Prvi zadarski svjetski pehar u body buildingu

Sve skupa traje oko 45 minuta, ali u biti je jako teško raditi poze jer u svakoj morate imati sve i jedan mišić na tijelu stisnut u točno određenom položaju i pod određenim kutom – kaže Mrkić

Prvi put u povijesti u Zadar je došao pokal s IBFF Svjetskog prvenstva u body buildingu, a donio je ga zadarski body builder Blaženko Mrkić. Spektakl je održan u velikoj kongresnoj dvorani mjesnog hotela u Portorožu u, kako kaže Mrkić, izvanrednim uvjetima: od pripreme do natjecanja koje se sastoji od nekoliko izlazaka na pozornicu. Nakon izvođenja sedam obveznih poza suci odlučuju koja će petorica ući u finale. U kategorijama koje se određuju visinom i kilažom u Mrkićevoj kategoriji (atletic fitness) svoje mišiće pokazalo je osam natjecatelja, a Mrkić je uspio ući u finale.

– Nakon toga uz glazbu slijedi slobodan pozing koju ste spremili prije te prezentirate sebe i svoj izgled – kaže Mrkić i dodaje:

– Kada to sve prođe, opet se sva petorica popnu na pozornicu te suci još jednom usporede one kandidate za koje su neodlučni. Slijedi usuglašavanje koje traje pet-šest minuta te proglašavanje pobjednika. Na kraju pobijedio je natjecatelj iz Italije, drugi je bio Slovenac, a treći Blaženko Mrkić.

Natjecanje traje jedan školski sat.

– Sve skupa traje oko 45 minuta, ali u biti je jako teško raditi poze jer u svakoj morate imati sve i jedan mišić na tijelu stisnut u točno određenom položaju i pod određenim kutom. U konačnici ništa ne znači što ste se mučili, spremali, trenirali ako to ne znate na pozornici prezentirati i pokazati pred sucima. Vidio sam mnogo natjecatelja, a i sam imam takvih iskustava da sam bio dosta spreman, ali mi je poziranje bila loša strana. Ono što ne znate pokazati na pozornici suci to ne vide i ne mogu to kvalitetno ocijeniti.

Na kraju stigao je pokal za treće mjesto?

– Jako sam zadovoljan svojom formom i plasmanom kao i sa suđenjem svih jedanaest sudaca. Raduje me da sam u Zadar donio prvi pehar sa Svjetskog prvenstva u body buildingu.

Osim pehara što donosi ovaj uspjeh?

– Iako je Svjetsko prvenstvo tu nema novčanih nagrada. Najvažniji su prestiž i osobna satisfakcija i budući da sam vlasnik fitness centra Popaj, dobar marketing. U Portorožu je bilo puno izlagača i tvrtki o dodacima prehrani, a nekoliko njih je tražilo da se s hostesama slikam za njihove kataloge. Od nekog dobiješ majicu, od nekog vrećicu proteina i to je to, međutim, jako sam sretan i zadovoljan kad shvatiš da si na postolju. Uskoro će se održati nekoliko grand prixa, međutim, za mene je sezona bila dosta naporna jer sam u pripremama već od početka godine, a u međuvremenu sam izlazio na PH i na međunarodno natjecanje u Bihaću. Ovo mi je sada ovo treće natjecanje u godini tako da ću zaključiti ovu natjecateljsku sezonu.

Izvor: Zadarski list