fbpx

U Crnom će se moći graditi groblje tri puta veće od zadarskog

Nagrađenim arhitektima iz Zagreba bit će ponuđena izrada detaljnog plana uređenja Novog gradskog groblja u Crnom

Ocjenjivački sud Društva arhitekata Zadar donio je odluku da se idejno rješenje za Novo gradsko groblje Zadar zagrebačkih arhitekata Helene Paver Njirić i Darka Latina iz tvrtke HPNJ ocijeni kao najbolji rad. Tako je odredio ocjenivački sud u sastavu: Pavle Marušić, kao predsjednik ocjenjivačkog suda, Matko Segarić, Sonja Jurković, Vjeko Ivanišević, Hrvoje Grdović, i Mirna Petricioli kao zamjenski član. Prvonagrađenima pripada nagrada u iznosu 45.000 kuna.

Drugu nagradu u netto iznosu od 27.000 kuna dobio je za svoj rad autorski tim Sveučilišta u Zagrebu, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Zavoda za arhitekturu, Zagreb u sastavu: Silvio Bašić, Duje Dvornik, Nives Mlinar, Marinko Sladoljev i Darko Užarević.

Treća nagrada u netto iznosu od 18.000 kn ide FORVM d.o.o., Zadar i njegovom autorskom timu koji predvodi Ante Uglešić i Marijana Rančić. Hortikulturno rješenje napravila je Mirjana Vitlov, a 3D vizualizaciju Dinko Uglešić.

Po riječima direktora Nasada Hrvoja Grdovića, autorima prvonagrađenom radu bit će ponuđena izrada detaljnog plana uređenja Novog gradskog groblja koji će se prostirati na terenu ukupne površine 33 ha.

Direktor Nasada kaže da to u ovom trenutku nije isplativo. Naime, po podacima Nasada, godišnje se u Zadru izvrši tek 10 kremacija, a čak ni krematorij u Zagrebu, koji pokriva cijelu Hrvatsku, ne radi baš rentabilno. Uglavnom, novo groblje trebalo bi riješiti aktualnu nestašicu ukopnih mjesta u Zadru. Podsjetimo se, Gradsko groblje Zadar prostire se na samo 11 ha.

Izvor: Zadarski list