fbpx

U Hrvatskoj čak 300 tisuća alkoholičara

Hrvatska nacija je velika bolnica, a mi smo bolesno društvo, rekao je don Ivan Grubišić, što je izazvalo brojne polemike u sabornici

Hrvatska nacija je velika bolnica, a mi smo bolesno društvo, poručio je jučer u Hrvatskom saboru Ivan Grubišić u ime Kluba nezavisnih zastupnika, upozorivši da broj ovisnika, ne samo o drogi, svjedoči o gubitku dubljeg smisla života u hrvatskom društvu.

»Hrvatska nacija je jedna velika bolnica i mi smo bolesno društvo i idemo ka produljenju te krize«, rekao je Grubišić u raspravi o izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja droga za 2011. i prijedlogu nove strategije.

U prilog svojoj ocjeni naveo je statističke podatke da je u Hrvatskoj 1,5 milijuna pušača, oko 300.000 registriranih alkoholičara, od 120 do 150 tisuća registriranih ovisnika o drogi, skoro 100 tisuća ovisnika o kocki.

»Ako je netko u obitelji bolestan, uvjetno rečeno, bolesna je i cijela obitelj. Mi smo psihički dosta problematična nacija i problematičan narod, a podaci svjedoče ne o smanjenju rizika, nego o povećanju«, poručio je Grubišić, dodavši da bolesni roditelji, ovisnici u bilo kojem vidu, sami po sebi generiraju bolesno potomstvo.

Grubišićevo izlaganje izazvalo je niz replika, najvećim dijelom HDZ-ovih zastupnika koji su nedopustivima ocijenili njegove ocjene o bolesnoj hrvatskoj naciji.

Ističući kako se njegova izjava lijepo nadovezuje na onu premijera Zorana Milanovića o hrvatskoj naciji kao paradoksalnoj, Ante Babić (HDZ) upitao je Grubišića, bivšeg svećenika, smatra li se odgovornim da je odgojio takvu naciju o kakvoj govori.

Njegova stranačka kolegica Đurđica Sumrak kazala je kako joj je bilo grozno slušati Grubišića kako govori o psihički bolesnoj hrvatskoj naciji. »Što ste vi učinili da bi danas mogli ovako govoriti«, upitala ga je.

Grubišić joj je odgovorio kako je očekivao da njegove poruke neće biti dočekane aplauzom, »ali ne i ovakvo nerazumijevanje«.

Grubišiću je replicirao i Dujomir Marasović (HDZ), poručivši mu kako je uvijek bio bliži ljevici te da ga ne čude njegove poruke. »Grubišiću, vi ste uvijek bili bliži onima koji se izjašnjavaju kao agnostici, ne znam baš što je to, ali znam da to nema veze s Bogom i s onim ateistima kao što je predsjednik vlade koji neće u kazalište kada dolazi Papa«, poručio mu je.

Za repliku se javio i Boro Grubišić (HDSSB), istaknuvši kako nije bolesna hrvatska nacija, već »političke strukture i elite koje su svojim nečinjenjem, propustima i grijesima dovele do toga da je Hrvatska u jednom demografskom krahu kakav ne doživljava ni jedna zemlja Europe«.

Nezavisni Ivan Grubišić mu je odgovorio kako se ne preže govoriti ni o čemu što misli, pa ni o grijesima strukutra »koji nisu maleni ni u hrvatskom društvu«, na što mu je Zoran Vinković (HDSSB) poručio kako već duže vrijeme u parlamentu ne govori kao svećenik te da se na to više ne treba pozivati. »Ja ostajem svećenik i nitko svećeništvo iz mene ne može istjerati«, zakljućio je Grubišić.

Izvor: Zadarski list