fbpx

Zadranin Šime Brala prvak Europe u paintballu

Šime je sa svojim „škorpionima” osim titule europskih prvaka osvojio i drugo mjesto u Londonu u srpnju ove godine na Millenium European Paintball Series – svjetskom paintball prvenstvu, a nizu osvojenih pehara prije svega tjedan dana pribrojio je i prvo mjesto na natjecanju u Pizi s kojeg su Scorpions Milano otišli „bogatiji” za titulu najboljih u Italiji

U Milanu je prošli tjedan održano četvrto kolo europskog prvenstva u paintballu – Champions Paintball Series. U oštroj konkurenciji 40 europskih klubova iz 11 država, ekipa Scorpions Milano, čiji je član Zadranin Šime Brala koji živi u Milanu, osvojila je prvo mjesto. Vrijedno priznanje, za koje je uz Šimu zaslužan i još jedan igrač iz Hrvatske – Toni Jukica, samo je jedan u nizu osvojenih pehara ovog talentiranog mladog zadarskog igrača.

Prvom mjestu na Champions Paintball Series prethodilo je i osvojeno drugo mjesto u Londonu u srpnju ove godine na Millenium European Paintball Series – svjetskom paintball prvenstvu, u još brojnijoj konkurenciji od čak 200 svjetskih ekipa, a pred zaključenje ovog članka Šime ponosno javlja da su samo tjedan dana nakon europskog prvenstva u Milanu osvojili i talijansko, na natjecanju u Pizi s kojeg su otišli „bogatiji” za titulu najboljih u Italiji.

– Nije bilo lako, borili smo se s najjačim europskim, a ovoga ljeta i svjetskim paintball ekipama, no puno uloženog truda, sati i sati treninga, a naravno i zadarsko srce, jače od bilo čega, rezultirali su ovim vrijednim priznanjima, zaključio je Brala.

Šime Brala se paintballom počeo baviti prije sedam godina, najprije amaterski, a zadnje tri godine profesionalno, u milanskom paintball klubu Scorpions Milano. Sportski aktivan još od djetinjstva kada počinje trenirati košarku, spretan, uvježban, brzo se uhodao u paintball, zavoljevši ga već od prvih treninga.

– Ono najljepše u ovom sportu je to što moraš biti „budan”, koncentriran u svakom trenutku. Dovoljna je samo jedna mala pogreška, pad koncentracije i pogođen si. Paintball je zahtjevan sport, nas deset igrača na terenu prati čak deset sudaca. Pravila je mnogo, ali i uzbuđenja, one prave sportske strasti, želje za pobjedom, užitka u nadmetanju, zapravo cijelog jednog stila života koji uhodano ide uz ovaj sport. Sve sam to jako zavolio, i naporne treninge i česta putovanja pa danas moj život oblikuje prije svega raspored vježbanja i natjecanja, priznaje Šime.

Ne samo sportski nadaren, već i poslovno poduzetan, Šime je paintball vidio i kao dobru priliku za poslovni uspjeh pa je postao direktor sportskog centra A.S.D. Paintball Milano, baze svog kluba, a u istom ima i udio u vlasništvu. A.S.D. Paintball Milano ima pet paintball terena koji osim za potrebe raznih natjecanja svakodnevno stoje na raspolaganju svim paintball zaljubljenicima koji ih mogu unajmiti zajedno s kompletnom paintball opremom. Šime naglašava kako trenutno pokrivaju većinu paintball tržišta u Italiji.

– Iznajmljujemo paintball terene te prodajemo paintball proizvode. U našem centru mogu igrati odrasli te djeca od 8 do 14 godina za koje držimo igru Nerf koja se igra na posebnoj areni na napuhavanje veličine 500 metara kvadratnih. Djeca jako vole Nerf, a naš centar se može pohvaliti da jedini u Italiji raspolaže s kompletnom strukturom za tu igru koja se igra na metke na čičke, a usudio bih se reći i mnogo šire. Imamo i veliki bazen, beachvolley, male nogometne terene uz jezero na kojem organiziramo sportski ribolov kao i skijanje na platformi. Uz sve nabrojeno u A.S. D. Milanu organiziramo treninge i školu za profesionalne igrače, školu za suce te pomažemo novootvorenim centrima voditi paintball terene, priča Šime i dodaje da bi kao neku generalnu specifičnost centra izdvojio činjenicu što pružaju gostima najbolje što se danas može dobiti u paintballu.

– Tereni se redovito održavaju, nedavno smo ih i obnovili te otvorili novi teren s umjetnom travom do arene za djecu te otvorili scenario i woodball terene. Scenario je teren u kojem se koriste objekti i stvari za igru poput auta, aviona i kuća dok je woodball teren osmišljen kao šuma, sve su prepreke napravljene isključivo od drva, objašnjava Šime.

– Imamo puno upita za otvaranje sličnih centara po cijelom svijetu, ponude stižu sa svih strana, evo nedavno su nas tražili i iz Afrike. No, sve su te ponude na čekanju jer naš nam je centar na prvom mjestu, uvijek se nešto radi, nešto obnavlja, usavršava, uvode novi sadržaji, nove igre, jesmo i želimo biti najbolji, pružiti našim gostima najbolju uslugu koja egzistira na tržištu, zaključuje Šime te nas na kraju moli da mu ne zaboravimo pozdraviti glavnog vlasnika spomenutog centra i velikog sponzora paintballa Fabrizia Calvu te mu u rodni Zadar prenijeti pozdrave majci Marici, ocu Ivici te sestrama Kristini, Nikolini i Ivani.

EUROPSKO NATJECANJE U PAINTBALLU IDUĆE GODINE I U ZADRU
Šime idući mjesec ima sastanke u Zadru radi realizacije europskog natjecanja u paintballu u Zadarskoj županiji. Kaže da mu je to velika želja, dovesti paintball u rodni grad.

– Osjećam da smo jako blizu. Vjerujem da ćemo uspjeti već sljedeće godine organizirati europsko natjecanje u Zadru. Nadam se da će u gradu pristati, da su spremni primiti ovaj sport, igrače ne samo iz Europe, već iz cijelog svijeta, ističe Šime.

PAINTBALL JE SIGURNA IGRA
Paintball je igra u kojoj se sudionici natječu radi izbacivanja jednog ili više protivnika, gađajući ih kuglicama koje sadrže boju koja se izbacuje iz paintball markera. Pobjednik je ona strana ili igrač koji prvi postigne cilj ili posljednji ostane u igri. Počeci igre se bilježe 1981. godine u SAD. U zadnjih 20 godina paintball je postao jako popularan i najčešće se igra u prirodnom okruženju. Procjenjuje se da paintball jedan od najsigurnijih sportova današnjice s obzirom na to da se tereni za igru rade po strogim pravilima. Šime Brala ističe da je najbitnija stvar u paintballu sigurnost te ako se svi sudionici drže pravila sigurnost igrača nije ni najmanje upitna.

– Naravno da može doći do uganuća zgloba ili sitnih povreda, no to je realnost svih sportova, zapravo svih čovjekovih aktivnosti. Kako bismo minimalizirali mogućnost povreda koristimo kacigu i masku te dosta zaštitnih dodataka poput štitnika za koljena, zglobove, prsa, bedra i prste, ističe Brala.

U ITALIJI PREKO 55 PAINTBALL KLUBOVA
Paintball je postao popularan u Italiji tek posljednje tri godine. Iako je igra „pokorila” svijet, već desetljećima zbog određenih zakona u Italiji ovaj sport nije zaživio do takoreći nedavno. Zadnje tri godine pojednostavljena je procedura za ishodovanje dozvola za rad pa se otvorilo preko 55 sportskih klubova s vlastitim terenima za paintball.

Izvor: Zadarski list