fbpx

Ministarstvo financija: Deložaciju Vukićevih odredio je sud, a ne Porezna uprava

Ministarstvo financija priopćilo je danas da prošlotjednu deložaciju zadarske obitelji Vukić, kao i pomoć policije u njezinu provođenju, nije odredila Porezna uprava već nadležni sud u Zadru.

Ministarstvo u “odgovoru na medijske napise o slučaju deložacije obitelji Vukić”, objavljenom na mrežnim stranicama ministarstva, naglašava da je ovrsi na nekretnini prethodilo sustavno ignoriranje upozorenja Porezne uprave, te da postupak naplate poreznog duga Vukićevih datira još od 2002. godine.

Ističe kako Porezna uprava ovrhama na nekretninama, u kojima žive porezni obveznici, pristupa samo u krajnjim slučajevima, kada se ni blokadom žiroračuna ni pljenidbom pokretnina ne uspijeva naplatiti.

Nepodmireni porezni dug Vukićevih u iznosu od 262,6 tisuća kuna, najprije se 2004. pokušalo naplatiti pljenidbom novčanih sredstava na žiroračunu, ali tim je putem naplaćeno svega 803,43 kune, a ovršenik nije imao ni pokretnina čijom bi se prodajom moglo naplatiti porezni dug.

S obzirom da je u postupku utvrđeno da ovršenik ima u vlasništvu nekretninu, te kako je zbog proteka vremena prijetila opasnost od nastupanja apsolutne zastare prava poreznog tijela na naplatu dospjelog duga, Porezna uprava je 17. svibnja 2006. putem nadležnoga Općinskoga državnog odvjetništva podnijela zahtjev za ovrhu na nekretnini.

Općinski sud u Zadru u srpnju 2008. donio je rješenje da se nekretnina ovršenika proda za kupoprodajnu cijenu od 295,2 tisuće kuna, a rješenje je postalo pravomoćno 10. prosinca 2008. godine.

Općinski sud u Zadru rješenjem od 29. svibnja 2009. riješio je da se iz iznosa kupoprodajne cijene od 295,2 tisuće kuna, dobivene prodajom nekretnine ovršenika u Zadru, namiruje tražbina založne vjerovnice OTP banke d.d. u iznosu 290.123,69 kuna.

Ministarstvo napominje kako je ovršenik, nakon saznanja za mogućnost nastavka ovrhe prodajom nekretnine, kao založni dužnik dao suglasnost svojoj kćeri za realizaciju kredita kod OTP banke i upis hipoteke radi osiguranja tražbine banke. Na taj način, ističe Ministarstvo, oštetio je porezno tijelo kao vjerovnika, budući kredit nije podignut u svrhu namirenja poreznog duga.