fbpx

Presuda Sanaderu ponovno otvara pitanje novca koji je 90-ih iznesen iz Hrvatske preko tajnih računa

Margetić je objavio i prepisku Hypo banke, Ive Sanadera i Vlade RH oko realizacije ovog kredita, iz čega se jasno moglo vidjeti da je Sanader bio glavni posrednik Hypo banke u tom poslu, a za koji je očito dobio proviziju.

Sudac Turudić je u utorak na Županijskom sudu u Zagrebu proglasio je krivim bivšeg premijera Ivu Sanadera za slučajeve Hypo i Ina-Mol. Sudac je Sanadera nepravomoćno osudio na 3 godine i šest mjeseci za slučaj Hypo te 7 godina i šest mjeseci za Ina-Mol, zbirno 10 godina. Uz to državi u roku petnaest dana mora vratiti 3,6 milijuna kuna.

Danas je malo poznato da je novinar Domagoj Margetić jedan od najzaslužnijih što je afera Hypo uopće izašla na vidjelo. Naime, još 2008. godine Margetić je u knjizi ‘Bankarska mafija’ objavio dokumente o Sanaderovoj ulozi u slučaju Hypo. Tada u to nitko nije vjerovao.

Ipak, u travnju iste godine dokumentaciju je, na zahtjev DORH-a, predao tužiteljstvu te je na temelju tih dokumenata, između ostalog, Sanader u utorak i nepravomoćno osuđen. Domagoj Margetić za Dnevno je objasnio o kojim se dokumentima radi te je komentirao nepravomoćnu presudu protiv Sanadera.

Presudom suca Tudurića dokazana je vjerodostojnost dokumenata koji ste Vi prvi objavili o aferi Hypo čime ste znatno doprinijeli naporima tužiteljstva da Sanaderu dokaže krivnju.

– Točno je da sam nakon mojeg novinarskog istraživanja o Aferi Hypo, 2. travnja 2008. godine, na zahtjev DORH-a dokumentaciju o Slučaju Sanader – Hypo dostavio Mladenu Bajiću i danas pokojnom Lazi Pajiću. Bila je to kompletna dokumentacija o kreditu Hypo banke Vladi RH sredinom 90-ih godina, uključujući i dokumentaciju koja je dokazivala dvije ključne stvari: prvo da je Ivo Sanader bio glavni pregovarač i posrednik između Vlade i Hypo banke, i drugo da je za potrebe Sanadera iz nekog razloga u samoj Hypo banci otvoren tajni račun, na koji je prebačen određeni financijski iznos, a kojim je računom kao fizička osoba raspolagao upravo Ivo Sanader.

Dokumente je potkrijepila i prepiska koju ste objavili.

– Da, uz tu dokumentaciju bila je tu kompletna prepiska Hypo banke, Ive Sanadera i Vlade RH oko realizacije ovog kredita, iz čega se jasno moglo vidjeti da je Sanader bio glavni posrednik Hypo banke u tom poslu, te da je za taj posao Hypo banka očito Sanaderu isplatila financijsku proviziju.

Tada su mnogi tvrdili da ste sve izmislili.

– Danas, kao što vidimo, tadašnje moje istraživanje i pisanje o Slučaju Sanader – Hypo, te dokumentacija koju sam ustupio DORH-u i tada Antikorupcijskom vijeću Sabora, točnije Željku Jovanoviću i Ingrid Antičević Marinović, koji su tada također zatražili da DORH postupi po toj dokumentaciji, sada evo imamo i sudsku presudu koja dokazuje vjerodostojnost tih dokumenata, iako su te 2008. godine mnogi, uključujući i Sanadera tvrdili da izmišljam aferu.

Kako komentirate samu presudu?

Što se tiče same presude, ovo je po mojem mišljenju važan sudski presedan za buduće slučajeve ratnog profiterstva, koji otvara put mogućem otvaranju sličnih procesa protiv nekih drugih za koje se utvrdi osnovana sumnja da su počinitelji kaznenih djela ratnog profiterstva. U tom smislu, osim što je važno da je Sanader osuđen na ozbiljnu višegodišnju zatvorsku kaznu, važna je i poruka i utvrđivanje prakse Suda za postupke u slučajevima ratnog profiterstva.

S druge strane sama presuda Sanaderu u Slučaju Hypo ponovno otvara pitanje novca koji je iz Hrvatske 90-ih iznesen preko tajnih računa u Hypo banci, a za što je u austrijskoj istrazi utvrđeno da se radilo o iznosu od 47,7 milijarda eura. Zamislite to su gotovo tri godišnja proračuna Hrvatske, zato je slijedom ove presude Sanaderu potrebno pokrenuti daljnje istrage o Slučaju Hypo, kako bi se utvrdio trag toga novca.

I Vi ste bili na sudu zbog afere Hypo?

Točno, i nedavno sam na sudu dobio proces protiv Hypo banke, zbog tzv. bankarske tajne, i u tom je postupku sud utvrdio kako su moje tvrdnje o ovom iznosu novca iznesenog iz Hrvatske i modelu njegovog pranja istinite i točne. Mediji su to prešutjeli, ali ta je presuda u kombinaciji s ovom danas mogući put kako doći do novca kojeg su ratni profiteri poput Sanadera iznijeli iz Hrvatske 90-ih godina.

Izvor: dnevno.hr