fbpx

Stručnjaci upozoravaju: Prijeti nam katastrofa epskih razmjera

Delegati otočkih i afričkih zemalja kritizirali su na konferenciji u Dohi bogate države zbog odbijanja smanjivanja emisije stakleničkih plinova

– Prijeti nam katastrofom epskih razmjera – upozorila je na Konferenciji o klimatskim promjenama u Dohi Marlene Mosee, predstavnica Saveza malih otočnih država. Naime, delegati otočkih i afričkih zemalja kritizirali su u Dohi bogate države zbog odbijanja smanjivanja emisije stakleničkih plinova. Konferencija se u Dohi održava do 7. prosinca.

Manje razvijene zemlje pozvale su Europsku uniju da prihvati Protokol iz Kyota 2 i ojača postojeći koji ističe u prosincu, piše AFP.

– Protokol iz Kyota ne smije biti vježba za računovodstvene i PR službe. Preuzete obveze se moraju provoditi i moraju biti učinkovite. Već godinama razvijene industrijske zemlje govore o svojim obvezama, a sada je vrijeme da počnu i djelovati – kaže Moses.

UN-ov program za okoliš (UNEP) u svom izvješću u Dohi upozorava i na topljenje permafrosta širom Sibira i Aljaske. Permafrost, trajno smrznuto tlo, sadrži velike količine ugljika, a njegovo topljenje bi moglo rezultirati dodatnim globalnim zatopljenjem do 2100. godine.

Protokol iz Kyota potpisan je 1997. godine i jedini je pravno obvezujući sporazum o smanjenu stakleničkih plinova u visoko industrijaliziranim zemljama svijeta.

Izvor: Večernji list