fbpx

U Škabrnji su goloruki išli na tenkove

Na središnjoj komemorativnoj svečanosti u Škabrnji na Trgu Franje Tuđmana, ministar obrane Ante Kotromanović je podsjetivši na zločin u tom mjestu 18. studenoga 1991., rekao kako su u tom mjestu goloruki išli na tenkove, no da je na sreću u Zborno područje Split došao Ante Gotovina te nije dugo trebalo čekati na “Maselnicu” i “Oluju”.

Kako je ponovio ministar Kotromanović, od Gotovine nikad nismo dobili zapovjed – uništi, sruši ili zapali te je u vezi s haškom presudom rekao da je pravda spora, ali dostižna.

Ministar Ante Kotromanović koji je u Škabrnji izaslanik premijera Milanovića i predsjednika Josipovića, rekao je da je današnji dan tužan dan koji Hrvatska nikada neće zaboraviti. “Ovo je tužan dan za Škabrnju i Vukovar i cijelu Hrvatsku. Svi znamo što je bilo 18. studenoga 1991. u Škabrnji. Ovo je bio “hrvatski Alamo i to poštujemo i cijenimo”, rekao je ministar Kotromanović .

18. studenoga 1991. u Škabrnji je stradalo 48 civila i 15 branitelja, a stradanja su se nastavila i sutradan u Nadinu. Do kraja rata i oslobođenja u “Oluji” u Škabrnji je stradalo ukupno 86 civila i branitelja.

Na komemorativnoj svečanosti nazočnima se obratila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, potpredsjednica Dragica Zgrebec.

Zgrebec je podsjetila kako se nakon 8. listopada 1991., kad je Hrvatska raskinula sve državnopravne veze sa SFRJ, u rat otvorena uključila bivša JNA koja je nadmoćnom silom krenula u uništavanje svega.

“Hrvati su prvi puta bili jedinstveni i neprijatelj to nije mogao svladati. No, razaranja i žrtve su bile velike, pogotovo ovdje u Škabrnji i u Vukovaru. Stradanja su bila stravična, mjesto je spaljeno, a iza zločinaca ostala je crna statistika – 48 poginulih civila i 15 poginulih branitelja”, rekla je potpredsjednica Zgrebec, dodavši kako još uvijek nemamo osuđene zločince.

“Simboli stradanja postali su Vukovar i Škabrnja, a simboli pobjede ‘Bljesak’ i ‘Oluja’. Sjećajmo se, poštujmo žrtve, ali ne zaboravljajmo, okrenimo se budućnosti, jer je to dug našim poginulima, civilima i braniteljima i njihovim obiteljima kojeg moramo ispoštovati”, poručila je Dragica Zgrebec.

[satellite gallery=1 auto=on caption=undefined thumbs=undefined]

Na komemoraciji se nazočnima obratio i Marko Miljanić, ratni zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje koji je rekao da smo dosad ovih 21 godinu puno govorili o žrtvama Škabrnje, “ali nikad dovoljno, jer oni su pali na svojim pragovima pod zvijezdom petokrakom – simbolom zla.”

Oslobađajućim presudama generalima pravda je konačno pobijedila, rekao je Miljanić. Kako je ocijenio, nekima se ta presuda nije svidjela, neki su se bunili pitajući se tko će odgovarati “za poginulu srpsku nejač u ‘Oluji’ a ja pitam tko će odgovarati za žrtve u Škabrnji.”

“Pa nije ih Zorana Banić ubila, pa nismo se mi ovdje u Škabrnji sami pobili, pitam vas gdje su nalogodavci, gdje su pukovnici Lakić, Uzelac i Čečović?”, rekao je Miljanić, ocjenjujući da u Škabrnju “ne mogu dolaziti predstavnici Srba s kiticom cvijeća i nikome ništa, jer zločince treba osuditi!”

“Pa nismo mi napadali Beograd, Milanovac ili Šabac i ne trebamo se nikome ispričavati”, poručio je zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Miljanić.

Obilježavanje 21.obljetnice stradanja Škabrnje nastavlja se kod središnjeg križa i Spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju Sv. Luke u Škabrnji gdje će biti položeni vijenci i odana počast žrtvama Škabrnje.

 
Izvor: Zadarski list
Foto: Zvonko Kucelin