fbpx

Badnji post

Neka posno jelo ove godine bude u znaku tunjevine, orade, palamide ili škarpine

Još razmišljate o vrsti jela kojima ćete postiti na Badnjak? Na Badnju večer kada se čeka Kristovo rođenje, u obiteljima se objeduje nemrsna hrana, poput ribe. Tradicionalno se u mnogim hrvatskim krajevima u skladu s kršćanskim običajima na Badnjak kao glavno jelo priprema bakalar, blagdanski specijalitet, bilo da je sušeni, svježi, dimljeni, kuhani, na brudet ili na bijelo.

Ako niste za bakalar, nego biste radije neki drugi riblji jelovnik, možda će vam olakšati odluku naši recepti. Neka posno jelo ove godine bude u znaku tunjevine, orade, palamide, odnosno škarpine.

Brudet

Sastojci :
oko 1 kg razne veće ribe
oko pola kg luka
1 žlica pirea od rajčice
1 žlica vinskog octa
4 režnja češnjaka
2 dcl mješavine maslinovog i biljnog ulja
vezica peršina
sol i papar u zrnu

Priprema:
Uzmemo dvije-tri vrste ribe: ugora,škrpinu i tabinju mrkulju.Ribe očistimo, operemo i izrežemo na veće komade. Zatim uzmemo jednu posudu u koju stavimo mješavinu ulja, malo maslinova i malo biljnog ulja.Zatim u ulje stavimo luk, peršin, rajčicu, veliku žlicu pirea od rajčice, crvene paprike, papar i ocat.Vode dodamo po potrebi. Posudu sa svim sastojcima stavimo na vatru. Brudet se bez miješanja kuha oko pola sata.

Posna riblja juha

Sastojci:
60 dag miješane morske ribe (škrpina, grdobina, oslić)
5 dag luka
10 dag mrkve
5 dag celera
3 režnja češnjaka
1 žlica peršina
5 zrna papra
1 dl maslinovog ulja
sol

Priprema:
Ribu očistite, operite i narežite. U dublju posudu stavite 1 l vode, dodajte očišćenu ribu, papar u zrnu i sol. Kuhajte bez poklopca na umjerenoj temp. oko 30 min. Zatim temeljac procijedite, a ribu očistite od kožice i kostiju. Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte mrkvu i celer narezan na prutiće, kratko popržite i zalijte ribljim temeljcem. Zatim dodajte zgnječeni češnjak i peršin i kuhajte dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte očišćenu ribu i poslužite s kuhanim žličnjacima ili kuhanom rižom.

Marinirana tunjevina na dubrovački način

Sastojci za 4 osobe:
tunjevina 80 dag
brašno 6 dag
ulje (maslinovo) 1 dl
luk 15 dag
ocat (vinski) 0,4 dl
češnjak
ružmarin
peršin u listu
lovorov list
šećer
limun
masline (crne) 10 dag
papar
sol

Priprema:
Tunjevina se nareže na komade (fete), posoli i uvalja u brašno. Na vrućem ulju se isprži i izvadi u drugu posudu. Na ulju od prženja doda se sječeni luk na ploške i lagano pirja dok ne uvene. Doda se sjeckani češnjak i petrusin (peršin), lovorov list i ružmarin. Zalije se s 1 dl vode i pusti iskuhavati desetak minuta. Doda se šećer, papar, ocat i sol. Tako vruća marinada prelije se preko pržene ribe i ohladi. Ohlađena marinada čuva se do upotrebe u hladnjaku. Tijekom posluživanja na tanjur ili pliticu stavi se luk s mirišljivim biljem iz marinade. Na to se posloži riba i uresi ploškama limuna i crnim maslinama, te pospe sjeckanim peršinom.

Izvor: žena.hr